toimisto@raamattukoti.fi

Jerusalemin Raamattukodin ystävät ry

toimisto@raamattukoti.fi

Dramaattinen viikko – rukouksen voima

27 marras 2016

story repair.jpg
Vaarassa ollut hirsikoti Jad Hashmonassa

Rakkaat Ystävät! Kiitos mukanaolostanne rukouksin. Rukouksen voima on ilmeinen.

Tapahtumien kulku Jadissa Danielin kertomana (Daniel on Jadin vastuumiehiä ja poikamme):

Maanantainaina 21.11 alkoi erämaasta päin puhaltava voimakas ja kuiva itätuuli. Sama tuuli, jonka jo Raamatussa mainitaan olevan hyvin voimakas luonnonvoima (kts. 2 Ms. 14:21). Kuivuutta on ollut yhtenäisesti melkein toukokuusta asti paria sadepäivää lukuun ottamatta. Kosteutta arveltiin olevan vain n. 10 prosenttia.

Tiistai-iltapäivällä Jad Hashmonassa huomattiin, että vastaisella pohjoisella metsäisellä vuorenrinteellä oli alkanut metsäpalo. Tuulen voimalla se laajeni ja levisi nopeasti kohti läntisellä rinteillä olevaa Nataf-nimistä kylää. Kohta kylän väki käskettiin pakenemaan kodeistaan. Palomiehet tekivät kaikkensa, mutta 2 taloa paloi kokonaan ja ihmiset joutuivat evakkoon lähikyliin. Lähetystyötä vastustava ortodoksinen Jad Leachim -yhdistys varoitti, etteivät paenneet asukkaat suinkaan menisi Jadiin. Noin 30 kuitenkin tuli sinne turvaan.

Samaan aikaan tuli oli jo levinnyt laaksossa Jad Hashmonan länsipuolelle ja alkoi kiivetä vuoren rinnettä ylös, hitaasti mutta varmasti. Jad Hashmonan alapuolella oleva näkymä oli kuin tulimeri. Tämän kuvan lähetimme teille sekä rukouspyynnön kaikille ystäville eri puolilla maailmaa. Danielin mukaan juuri silloin viralliset palomiehet olivat lähteneet pois suojelemaan keskeistä sähkövoimalaa laaksossa ja Jadi oli omillaan. Jadin miehet alkoivat toimeen ja jännitys kasvoi.

Vaikein yö oli keskiviikon ja torstain välinen yö, kun ei ollut muita suojatoimenpiteitä kuin tuoda miehiä yön pikkutunteina katkaisemaan isoja puita ja laajentamaan Raamattukodin vierestä kulkevaa hiekkatietä laaksoon, jossa tuli riehui metsässä. Tuli oli tulossa siltä suunnalta ja voimakkaan tuulen kiihdyttämä palo oli kuuma ja erittäin voimakas, vaikka tuulen suunta oli idästä länteen. Näytti että sen etenemistä ei voitaisi helposti estää, ajatteli Daniel, joka johti Jadin vapaaehtoisjoukkoa.

aeriel view of y8 cropped.jpg

Jad Hashmona runsaiden metsien ympäröimänä

Ongelma oli myös se, että miehillä ei ollut palomiesten suojapukuja, joita oli luvattu kauan sitten, mutta ei oltu annettu. Danielin pikkuauton lavalla oli kuitenkin 400-metrinen vesiletku,  jolla aloitettiin kastella joitain alueita. Mukaan apuun tuli joukko KKL:n (Keren Kayemeth LeIsrael) metsien ja luonnon hoitoon perehtyneitä miehiä ja yhdessä heidän avullaan tuli saatiin pysähtymään vain 300 metriä Jadin maa-alueen rajalta, eikä se ole leimahtanut uudestaan, niin kuin muualla.

Tuona yönä puhuttiin Jadissa ja Raamattukodilla evakuoinnista. Isommat autot olivat valmiina toimeen tarpeen tullen. Sitä ei sitten tarvittu, mutta ei nukuttu syvästi sinä yönä aamuun asti.

Ottaen huomioon miten heikoin avuin tuli saatiin pysähtymään, ei ole epäilystäkään etteikö suurin apu olisi ollut rukouksen vastatuulet. Ja ylistysviestejä tuli eri puolilta maailmaa, kaikista maanosista, paitsi Etelänmantereelta. Mutta siihen kommentoi eräs kirjeen saaja, uskova geologi-tutkija, että sielläkin saattaa olla esirukoilijoita!

Jadin säästyminen tulee voimakkaasti esiin siinä, että samaisena torstaiyönä, jolloin kerroimme Jadin säästymisestä, läheisellä vuorella oleva Beit Meirin kylän asukkaat joutuivat yhtäkkiä pakenemaan keskiyöllä kodeistaan ja kylässä paloi seuraavan yön aikana seitsemän taloa.

Seuraavana päivänä perjantaina Natafin kylä joutui uudelleen tulen saartamaksi ja palomiesten ponnistuksista huolimatta kuuluisa ravintola paloi poroksi, ja asukkaat joutuivat taas evakkoon. Tällä kertaa Juudean alueen johtava virkamies soitti Jadiin ja pyysi, voisivatko Natafin asukkaat tulla sinne evakkoon! Heitä tuli peräti 150 henkeä perhekuntina, jopa lemmikkieläimineen. Jotkut olivat helikoptereista pudotetun punaisen palonsammutusaineen peittämiä, jokunen koira ja kissakin. He saivat erittäin lämpimän vastaanoton Jadissa, jossa osa vietti koko sapatin, koska ortodokseina eivät halunneet matkustaa sapattina. Näin Jumalan huumori johti siihen, että uskonnolliset juutalaiset saivat tutustua läheltä messianisiin juutalaisiin! Kaikki yhdessä vaikuttaa!

Daniel summasi tämän erittäin vaikean ja dramaattisen viikon Israelissa näin:
630 tulipaloa (vähintään puolet tahallisia), 560 kotia palanut tai vahingoittunut melkein kokonaan, 70.000 evakkoa (pääasiassa Haifan alueella), 3000 hehtaaria metsää palanut (suurin osa Juudean vuorilla), 500 helikopterin sammutuslentoa. Apua on antanut 10 maata, mm. Venäjä, Egypti, Turkki, Kypros, USA (maailman suurimmalla sammutuslentokoneella), 40 palestiinalaista palomiestä ja kahdeksan heidän paloautoa auttamassa, 23 henkilöä pidätetty mahdollisesta tuhopoltosta. Ei ainuttakaan kuolonuhria!

Samana viikkona elämä jatkui Raamattukodin kurssilla normaaliin tapaan syventymällä profeettoihin, psalmeihin ja sananlaskuihin. Oppilaina 9 konsulttia, jotka toimivat jatkossa käännöstyössä Siperiassa, entisen Neuvostoliiton eri alueilla, Euroopan mustalaisten parissa sekä Etiopiassa ja Indonesiassa.

Jatkamme toimintaa Kodilla, opiskelijat ja vapaaehtoisemme, Maru, Asta, Ilona ja Auli – edelleen Herran armon varassa! Aamen!

Raamattukodin puolesta,

Mirja ja Halvor

Kiitos lahjastasi Raamattukodin työhön

Raamattukoti toimii yksityisten lahjoitusten ja vapaaehtoistyön varassa. Ne mahdollistavat Raamattukodin toiminnan ja ovat Jumalan suurta siunausta ja armoa.

Tilinumero:
FI26 5790 1220 0850 55
SWIFT: OKOYFIHH

Viitenumerot:
1009 Raamatunkääntäjien koulutus Israelissa
1096 Uusien äidinkielisten Raamattujen käännöstyö ja painattaminen
1025 Missä tarve on suurin
1151 Hepreaa kansoille – raamatunkääntäjien opetus

Poliisihallitus on myöntänyt 3.3.2022 rahankeräysluvan nro RA/2022/326, voimassa 3.3.2022 lähtien.

Lahjoita Raamattukodille

Kerättyjen varojen käyttötarkoitus:

  • Israelissa toimivan Jerusalemin Raamattukodin toiminnan ja sen opiskelijoiden Raamatun heprean ja maan opintojen ja käännöstyön tukemiseen
  • raamatunkäännöstyön konsulttien ja raamatunkääntäjien heprean kielen ja Raamatun maan opintojen tukemiseen Israelissa ja eri maissa tai internetin välityksellä pidettävillä kursseilla
  • äidinkielisten Raamattujen painattamiseen eri puolilla maailmaa
  • raamatunkäännöstyötä auttavan materiaalin valmistamiseen
  • Raamattukodin ja sen toiminnan sekä raamatunkäännöstyön tunnetuksi tekemiseen Suomessa