toimisto@raamattukoti.fi

Jerusalemin Raamattukodin ystävät ry

toimisto@raamattukoti.fi

Jerusalemin Raamattukodin uutisia 1/2018

15 tammi 2018

Rakkaat ystävät

Terveisiä Raamattukodilta! Israelissa on ollut nyt runsaita siunauksen sateita. Genesaretinjärven pinta on noussut muutaman senttimetrin ja monet luonnon kukat ovat alkaneet kukoistaa viheriöivillä vuorilla. Myös mantelipuu on alkanut kukkia vaaleanpunaisine kukkineen. Mantelipuu muistuttaa Jumalan uskollisuudesta ja lupauksesta toteuttaa sanansa (Jer. 1:11-12).

Jumala on siunannut Raamattukotia. Siitä kertoo Raamattukodin viime viikolla postitse lähetetty Raamattukodin uutiset 1/2018. Ehkä saitkin jo tuon kirjeen. Lähetämme nyt samat uutiset myös tällä sähköisellä ystäväkirjeellä, koska osa ystävistä on tilannut vain sähköisen kirjeen.

Suuri rukousvastaus
Pyysimme aiemmin esirukousta kevätkurssin malawilaiselle raamatunkääntäjälle. Häneltä oli evätty viisumi tuntemattomasta syystä. Kiitos kun rukoilitte, sillä hän sai lopulta viisumin. Sen jälkeen, kun meitä tuntemattomasta syystä monesti auttanut asianajaja puuttui jälleen asiaan. Edelleen tarvitsemme rukousta, nimittäin kahdelta venäläiseltä kääntäjältä puuttuu vielä viisumit. Heillä saattaa olla tiukat paikat, kun saapuvat Israeliin ilman viisumileimaa passissa sunnuntaina 21.1.

Suurin rukousaihe mitä koskaan on se, että sisäministeriön johtaja ymmärtäisi Raamattukodin työn merkityksen heprealaisen Raamatun levittämisessä kansoille ja työn merkityksen Israelille. Hän on tehnyt suuren virheen vastustaessaan kansojen kääntäjien pääsyä koulutukseen Israelissa. Kaikki täällä pitkän ja lyhyen kurssien osanottajat ymmärtävät Israelin tilanteen nyt todenmukaisesti ja kertovat siitä kansoilleen.

Pyytäkäämme suuria Herralta,
Herran armon varassa,

Mirja Ronning

 

Vilkas toimintavuosi 2017

Vuodenvaihteessa Raamattukodilla vieraillut Johanna Manner tuo Halvor ja Mirja Ronningin terveiset työn ystäville.

Sain vierailullani mahdollisuuden tutustua lähemmin Raamattukodin toimintaan.

Istahdin toviksi Mirjan ja Halvorin kanssa kuulemaan vuodenvaihteen tunnelmia vilkkaan työvuoden päätyttyä ja uuden valmistelujen keskellä. Takana on 2017, Raamattukodin toiminnan 23. vuosi.

– Ihmettelen, että onko ollenkaan totta, mitä kaikkea vuoden kuluessa tapahtui. Meillä oli sekä pitkä viiden kuukauden kurssi kääntäjille, että peräti 11 Raamatun maa -lyhytkurssia konsulteille ja muille, Mirja hämmästeli. Lisäksi vuosi sisälsi merkittäviä tapahtumia ja kohtaamisia.

– On valtava etuoikeus, että saamme jokainen olla mukana palvelemassa tässä suuressa tehtävässä, me täällä ja ystävät Suomessa ja muualla, Halvor ja Mirja totesivat.

– Yhteinen tehtävämme on välittää Jumalan Sana, jonka hän antoi vajavaisen ihmisen käsiin. Kyseessä ei ole mikä tahansa teksti, vaan kaikkivaltiaan Jumalan voimallinen, ihmisen elämää muuttava sana. Juuri siksi se tulee kääntää kaikille.

Kurssien suunnittelussa ja järjestelyissä on paljon työtä ja haasteita. Yksi suuri työ on viisumien hakeminen opiskelijoille. Työssä Raamattukodilla on vain pieni tiimi Halvorin ja Mirjan lisäksi. Kurssien aikana tarvitaan lisäksi vapaaehtoisia huolehtimaan Raamattukodista ja opiskelijoista.

– On tärkeää, että pidämme opiskelijoistamme hyvää huolta. Kysymys ei ole vain opiskelusta vaan myös hengellisestä rakentumisesta. Kääntäjät tekevät usein työtä vaikeissa oloissa ja yksin. Haluamme palvella ja rohkaista heitä kaikin tavoin. Tässä on myös jokaisella vapaaehtoisella ollut tärkeä osuus. Olemme heistä hyvin kiitollisia.

Erityisesti monille afrikkalaisille on aivan uusi kokemus, että valkoihoiset ihmiset palvelevat heitä niin lämpimästi ja kokosydämisesti.

– On ollut suurta armoa, missä kaikessa olemme saaneet olla mukana. Raamattukoti on saanut elää ihmeessä, jossa ovat mukana sekä kurssilaisemme että jokainen lahjoittaja ja esirukoilija. Työtä on johdatettu ja varjeltu. Se on ollut vastausta esirukouksiin, rukous on kantava voima kaikessa.

Raamattukoti on ollut uranuurtaja siinä, että kansallisille kääntäjille opetetaan Raamatun alkukieltä, hepreaa, ja Raamatun maan tuntemusta. Raamatussa on monia asioita, joita on vaikea tai jopa mahdoton ymmärtää oikein näkemättä tätä maata ja sen luontoa. Kurssilaiset saavat monia ahaa-elämyksiä verratessaan aikaisempaa mielikuvaansa Raamatussa kuvatusta asiasta todellisuuteen, erikoisesti luontoon ja maastoon liittyvissä kielikuvissa.

Haasteet jatkuvat. Tämän kevään 2018 kurssille on tulossa suurin ja korkeatasoisin ryhmä tähän asti, 15 raamatunkääntäjää. Raamatun maan lyhytkursseja järjestetään näillä näkymin yhdeksän, kaksi niistä viittomakielen kääntäjille.

Jokaisella tulijalla on oma tarinansa. Mirja haluaa esitellä yhden kevään kurssin opiskelijan Suomen itänaapurista erään suuren vähemmistökielen parista.

Hän opiskeli tieteitä Moskovan yliopistossa, mutta halusi tiedeuran sijasta antaa elämänsä Jumalan palvelemiseen kansansa parissa ja toimii nyt pastorina. Hän tuli uskoon 17-vuotiaana ja alkoi jo silloin rukoilla, miten saisi Jumalan Sanan oman kansansa kielelle, jolla sitä ei vielä ollut. Se tuntui mahdottomalta, kunnes hän tutustui raamatunkäännösjärjestöön Moskovassa ja tuli mukaan työhön.

– Palava haluni on saada Jumalan Sana kansani koteihin. Mahdollisuus opiskella Jerusalemissa on tärkeä askel siinä, että voin välittää Jumalan sanoman niin tarkasti kuin mahdollista, kirjoitti tämä tuleva opiskelija.

Mirja ja Halvor lähettävät lämpimät terveisensä ja kiitoksensa työn ystäville Suomessa.

– Suomalaisten tuki on ratkaisevan tärkeää työssä. Tähän asti Herra on auttanut ihmeellisesti. Rukouksemme on, että työ saisi olla avuksi ja siunaukseksi näille kääntäjille, jotka vievät Jumalan muuttavan sanoman kansoilleen.

Johanna Manner on Jerusalemin Raamattukodin ystävät ry:n hallituksen jäsen.


Toimintakatsaus

Raamattukoti järjestää yhteistyössä Heprealaisen yliopiston kanssa kursseja kansallisille raamatun- kääntäjille ja käännöskonsulteille. Perusajatuksena on vakaumus, että Raamatun kielten opiskeleminen ja maan tunteminen antavat parhaan pohjan hyvän käännöksen tekemiselle. Raamattukodin toiminta alkoi vuonna 1994.

Kevään 2017 pitkä kurssi sisälsi viisi eri osiota: hepreaa, Raamatun alkutekstin tunteminen, Raamatun maan ja sen arkeologian ja ominaisuuksien tunteminen viikoittaisten opintomatkojen ja luentojen kautta.

Kurssi päättyi kesäkuussa yliopistolla pidettyyn juhlaan, jonka kohokohtana jokainen opiskelija luki saman, kurssin aikana kääntämänsä psalmin. Kurssilaiset tekevät käännöstyötä Kolumbiassa, Etiopiassa, Guinea-Bissaussa, Intiassa, Kamerunissa, Nigeriassa ja Tansaniassa.

Eri kielisiä lyhytkursseja järjestettiin 11, niistä kymmenen konsulttiryhmille ja yksi Yhdistyneitten Raamattuseurojen (UBS) johtajille. Lyhytkursseille osallistui yhteensä 178 henkilöä. Raamatun maa -kurssit ovat entistä selvemmin osoittaneet, miten tärkeää käännöstyössä on Raamatun maan tunteminen. Kiinnostus lyhytkursseja kohtaan on kasvanut käännöstyötä tekevissä järjestöissä. Ensimmäinen viittomakielen kääntäjille suunnattu kurssi järjestettiin v. 2016. Viime vuonna niitä oli kaksi. Raamattukoti on ollut tässäkin uranuurtaja. Lyhytkurssien oppaina toimivat Halvor, Brian Kvasnica, Ra Kassimov, Inge Vershoor ja Ronit Maoz.

Tiiviin kurssiohjelman lisäksi erityinen tapahtuma oli huhtikuussa, kun Raamattukoti oli mukana järjestämässä eri raamatunkäännöstahojen johtajien kansainvälistä konferenssia, joka pidettiin aloitteestamme nyt ensimmäisen kerran Israelissa.

Tämä kansainvälinen Raamattuseurojen forum (Forum of Bible Agencies International, FOBAI) on noin 40 järjestön yhteistyöelin, joka pyrkii edistämään äidinkielisen Raamatun levittämistä ja käyttöä eri puolilla maailmaa. Konferenssin noin 200 osanottajaa saivat tutustua pikaisesti maahan ja myös Raamattukotiimme Jad Hashmonassa. Oli hämmästyttävää, että monien järjestöjen edustajat vierailivat Israelissa ensimmäistä kertaa.

Lokakuussa Raamattukodin tiimistä Halvor, Brian Kvasnica ja entinen opiskelijamme, nyt tohtori J.B. osallistuivat Dallasissa USA:ssa pidettyyn raamatunkäännöskonferenssiin. Siellä heillä oli ilo tavata myös lähes 40 Raamattukodilla oppilaana tai opettajana ollutta henkilöä.

Vuoden 2018 pitkä kurssi alkaa 24.1., jos Herra suo. Mukaan on tulossa 15 kääntäjää, jotka ovat läpäisseet vaadittavan raamatunheprean kokeen. Kevään kuluessa Raamatun hepreaan syvennytään neljällä kurssilla: elävä Raamatun heprea, tekstien analysointi, tekstin asiayhteyden ymmärtäminen ja Raamatun runous. Ennen varsinaisen kurssin alkua opiskellaan kolme viikkoa nykyhepreaa.

Kevään kurssilaiset tekevät työtä seuraavissa maissa: Papua Uusi Guinea, Etiopia, Ghana, Kiina, Malawi, Mongolia, Nigeria, Paraguay ja Venäjä.

Lyhytkursseja on tänä vuonna suunnitteilla yhdeksän, niistä viisi UBS:n työntekijöille.

Yksi kurssi on suunnattu erityisesti kiinalaisille konsulteille, yksi viittomakielen kääntäjille, yhdellä kurssilla perehdytään erityisesti psalmien kääntämiseen jne.

Kun koulutamme yhden kääntäjän, koko kansa saa siunauksen! Tukemalla Raamattukodin työtä sinäkin olet mukana välittämässä siunausta monille.


Jerusalemin Raamattukodin ystävät ry

Syksyllä 2016 perustetun yhdistyksen tarkoitus on tukea työtä, tehdä sitä tunnetuksi, edistää kansallisten raamatunkääntäjien ja käännöskonsulttien koulutusta Raamattukodin opinto-ohjelmien kautta sekä koko Raamatun käännösten valmistumista eri heimokielille. Lempäälän Israel-kassa on välittänyt varoja Raamattukodille alusta asti ja tekee niin edelleen.

Viime vuonna vakiokeräysten lisäksi toteutettiin kaksi erikoiskeräystä. Mirja Ronningin 75-vuotissyntymäpäiväkeräys tuotti 7 616,22 €. Summalla katetaan yhden kevään kurssille tulevan opiskelijan kulut. Uusien sänkyjen hankkimiseksi Raamattukodille järjestetty keräys tuotti 6 150 €. Israelista hankittiin kymmenen sänkyä, joustin- ja sijauspatjat sekä Suomesta peitot, tyynyt ja tyynynsuojat.

Tuemme myös Jesaja Lingringin käännöstyötä Tšadissa nangjeren kielelle. Tavoitteena on saada koko Raamattu painoon tämän vuoden loppuun mennessä. Tavoitteemme on kerätä yhteensä 5 000 € kirjan painattamiseen. Jesajan kylää uhkaa nälkävuosi, koska sato tuhoutui syksyn tulvissa.

Kurssien kasvaessa Raamattukodin keittiön varustusta on tarve laajentaa, esimerkiksi erillinen pakastin ja toinen liesi/uuni olisivat suuri apu.

Kiitos kun olet mukana Raamattukodin työssä taloudellisesti ja rukouksin.

 

Tilaisuuksia seurakunnissa

Heprean kielen tutkijat, Israelissa opiskelleet Virpi Leino ja Kaija Turunen puhuvat tilaisuuksissa raamatullisista käsitteistä heprean pohjalta. Raamattukodin työn koordinaattori Suomessa Maarit Kattilakoski kertoo käytännön työstä Israelissa. Jos haluat tilaisuuden seurakuntaasi, ota yhteys Maaritiin, raamattukoti@gmail.com tai puh. 044 265 4739.

Ma 15.1. klo 18.00 Porvoon Tuomiorovastin pappila, Suomenkyläntie 6, mukana Kaija ja Maarit

Ti 16.1. klo 18.00 Rekolan kirkon seurakuntasali, Kustaantie 22, Vantaa, Kaija ja Maarit

Ke 7.2. klo 19.00 Espoon Kalajärven kappeli, Ruskaniitty 3, Maarit

Ke 14.2. klo 18.00 Nokian helluntaiseurakunta, Välimäenkatu 8, pastori, Raamattukodin yhdistyksen pj John Remes

To 22.2. klo 19.00 Huittisten Vapaakirkko, Lauttakylänkatu 1, Virpi ja Maarit

Su 25.2. klo 11.00 Alavuden vapaaseurakunta, Asematie 3 A 1, Kaija ja Maarit

Su 25.2. klo 16.00 Ähtärin helluntaiseurakunta, Pohjantie 6, Kaija ja Maarit

Ti 27.2. klo 19.00 Keravan helluntaiseurakunta, Kuparisepänkatu 6, Kaija ja Maarit

 

Matka Israeliin 9.-17.3.

Lähde keväiseen Israeliin Maarit Kattilakosken ja Waltteri Haapalan ryhmässä.

Matkan aikana on mahdollisuus olla päivän ajan vapaaehtoisena Raamattukodilla ja tavata kevätkurssin opiskelijoita.

Muutamia paikkoja jäljellä. Kysy lisää Maaritilta:
 mkattilakoski (at) gmail.com, lisätietoa: uudetaskeleet.wordpress.com

 

Lahjoitukset Suomessa

Raamattukoti toimii yksityisten lahjoitusten ja vapaaehtoistyön varassa. Ne mahdollistavat Raamattukodin toiminnan ja ovat Jumalan suurta siunausta ja armoa.

Lahjoitustiedot löytyvät täältä.

Kiitos lahjastasi Raamattukodin työhön

Raamattukoti toimii yksityisten lahjoitusten ja vapaaehtoistyön varassa. Ne mahdollistavat Raamattukodin toiminnan ja ovat Jumalan suurta siunausta ja armoa.

Tilinumero:
FI26 5790 1220 0850 55
SWIFT: OKOYFIHH

Viitenumerot:
1009 Raamatunkääntäjien koulutus Israelissa
1096 Uusien äidinkielisten Raamattujen käännöstyö ja painattaminen
1025 Missä tarve on suurin
1151 Hepreaa kansoille – raamatunkääntäjien opetus

Poliisihallitus on myöntänyt 3.3.2022 rahankeräysluvan nro RA/2022/326, voimassa 3.3.2022 lähtien.

Lahjoita Raamattukodille

Kerättyjen varojen käyttötarkoitus:

  • Israelissa toimivan Jerusalemin Raamattukodin toiminnan ja sen opiskelijoiden Raamatun heprean ja maan opintojen ja käännöstyön tukemiseen
  • raamatunkäännöstyön konsulttien ja raamatunkääntäjien heprean kielen ja Raamatun maan opintojen tukemiseen Israelissa ja eri maissa tai internetin välityksellä pidettävillä kursseilla
  • äidinkielisten Raamattujen painattamiseen eri puolilla maailmaa
  • raamatunkäännöstyötä auttavan materiaalin valmistamiseen
  • Raamattukodin ja sen toiminnan sekä raamatunkäännöstyön tunnetuksi tekemiseen Suomessa