Raamattukodin ystäväkirjeen 4/2020 sisältö:
- Mirja Ronningin tervehdys
- Raili Greidanin kokemuksia Raamatun maan -kurssista
- Raamattukodin ystävillä oma Facebook-sivu
- Psalmi 23 -kortit
- Raamattukodin tilaisuuksia
Kuva: Kevään heinää ja kukkia ruohokatolla Neot Kedumimissa. (kuva: Maarit K)
Rakkaat ystävät
”…Ihminen (’kaikki liha’) on kuin heinää ja kaikki hänen armonsa kuin kedon kukkanen. Heinä kuivuu ja kukkanen kuihtuu, kun Herran henkäys puhaltaa siihen. Totisesti, heinää on kansa. Heinä kuivuu ja kukkanen kuihtuu, mutta meidän Jumalamme sana pysyy ikuisesti.”
Jesaja 40: 6–8 (Käännös: Profeetta Jesaja puhuu, Päivä, 2016).
Koronavirus, jolla on tuhansia kuolonuhreja joka maassa, myös lähellämme, osoittaa karmealla tavalla miten hauras ihmiselämä on – meidänkin elämämme. Millä on ikuista arvoa? Mikä pysyy? Jumalan ilmoitetun sanan, sen sanoman toteuttaminen elämässä: Rakasta Jumalaa kokonaisvaltaisesti ja lähimmäistä niin kuin itseäsi.
Raamattukodilla saamme palvella Herran palvelijoita, joilla on yksi päämäärä: välittää tämä sanoma pienille ja suurille kansoille, joilla ei ole tietoa Jumalasta ja Jeesuksesta. Nämä kansat ovat kielirajan takana.
Perjantai-iltoina saamme kuulla kääntäjien elämäntyöstä. Viime perjantaina oli vuorossa intialainen konsultti, aiemmin insinööriksi lukenut mies. Hän jätti hyvät tulot ja palvelee nyt perheineen Pohjois-Intiassa tuhansien kilometrien päässä kotimaakunnastaan. Hän työskentelee hinduheimon keskuudessa, jolla ei ollut mitään tietoa Jumalan vapauttavasta sanasta. Nyt Uusi testamentti on käännetty (!) ja vuorossa on Vanha testamentti. Siinä haasteessa tarvitaan Raamattukodin opintoja, jotka auttavat ymmärtämään tekstin tarkkaan ja oikein toisille välitettäväksi.
Tämä 13 hengen oppilasjoukko edustaa Herralle kokosydämisesti antautuneita miehiä ja naisia, jotka ovat jättäneet perheensä voidakseen opiskella Raamattukodilla. He rakastavat Jumalaa ja Jeesusta yli kaiken ja toinen toisiaan niin kuin itseään. Se näkyy siinä, miten he palvelevat toisiaan ja hoitavat yhdessä huushollin, aamiaisen ja iltaruuan. Pääruuasta vastaavat palkatut kokit.
Saimme maskeja Raamattukodille lahjaksi Kiinasta entiseltä opiskelijalta ja ystäviltä – lentopostissa (!).
Hyvän kuvan Raamattukodin opetuksen merkityksestä antaa seuraava Rali Greidanin haastattelu.
Vuoden 2020 kurssin oppilaat palaavat maihinsa heinäkuun alussa.
Herran armon varassa,
Mirja
*****
Omin silmin näkeminen antaa oikean käsityksen
Raili Greidan osallistui Raamatun maan -kurssille tammikuussa 2020. Hän työskentelee Raamatunkäännösinstituutissa käännöstarkistajana komin käännösryhmässä. Komit ovat suomensukuinen kansa Pohjois-Venäjällä Uralin länsipuolella. Kominkielinen Uusi testamentti valmistui v. 2008. Vanha testamentti on käännetty kokonaan, mutta osa kirjoista on vielä raakakäännöksiä.
– Teen työtä enimmäkseen kotona, pidän yhteyttä paikallisiin kääntäjiin paratext-käännösohjelman, sähköpostin ja skypen välityksellä, Raili kertoo.
– Olen ollut käännöstyössä lähes 30 vuotta, mutta en ole aiemmin päässyt käymään Israelissa tutustumassa maahan ja Raamatun tapahtumapaikkoihin. Se oli suuri puute työssäni.
– Matka tarjosi ahaa-elämyksiä ensi hetkestä lähtien. Näimme Israelin lähes laidasta laitaan ja kuulimme paljon asiantuntevia luentoja. Vaikka kuinka olisi nähnyt kuvia, vasta omin silmin paikan päällä näkeminen antaa oikean käsityksen monista asioista.
Raili mainitsee joitakin erityisesti mieleen jääneitä asioita.
– Jo matkalla lentokentältä Raamattukodille näin, että vuoret ovatkin mäkiä eivätkä Alppien näköisiä vuoria. Olemme käyttäneet ihan oikeaa lähinnä mäkeä tarkoittavaa sanaa käännöksessä, sillä komissa ei ole vuori-sanaa.
– Vesi. Niin Jerusalemissa kuin muuallakin tutustuimme valtaviin vesisäiliöihin, -altaisiin ja kaivoihin. Raamatussa olevat sivulauseet ”koska siellä oli vettä” ja muut vastaavat saivat ihan uuden merkityksen.
Välimatkat. Toki olin tiennyt, että Israel on vain noin Uudenmaan kokoinen, mutta vasta paikan päällä tajusin, että Jerusalemin ympäristössä kaikki paikat todella ovat lyhyen kävelymatkan päässä toisistaan. Evankeliumien tapahtumista, joissa Jeesus ja opetuslapset kulkevat paikasta toiseen, tuli luonnollisia.
Luonnon monimuotoisuus. Vihreät niityt ja kukkivat kukat, vaikka ei vielä ollut kevät. Vuorten vihreät rinteet ja toisaalta paljaat rinteet, Negevin ja kivikkoisen Juudean autiomaan ero.
Kun katselin illan pimetessä Jerusalemia ja sen ympäristöä tai Galileassa Gennesaretinjärven rannalla Tiberiaksen kaupungin syttyviä valoja, ymmärsin aivan uudella tavalla, mitä tarkoittaa, että ylhäällä vuorella oleva kaupunki ei voi olla piilossa.
Emme saaneet vain pään tietoa, vaan myös elämyksiä. Ratsastimme kamelilla Juudean erämaassa, kelluimme Kuolleessameressä, kävimme veneajelulla Gennesaretinjärvellä aamuauringon paisteessa, Nasaretin raamattukylässä siirryimme ajassa 2000 vuotta taaksepäin. Neot Kedumim -puistossa halukkaat saivat kokeilla lampaiden ja vuohien paimentamista ja lopuksi näimme, miten oikea paimen toimii, kun ryhmämme jäsen, kenialainen Jakov, joka oli oikeasti paimentanut lampaita, sai lauman hyvin määrätietoisella mutta rauhallisella ja lempeällä toiminnallaan menemään juuri sinne, minne piti. Se jätti sieluuni sellaisen kokemuksen Paimenesta, että vieläkin kyyneleet tulevat silmiini.
Minulle merkittävä paikka oli myös Kapernaum. Siellä synagogan raunioilla Halvor Ronning näytti, että tuo on todennäköisesti se ovi, josta Jeesus tuli sisään, ja luimme Raamatusta, mitä Jeesus juuri siinä paikassa opetti. Se teki hyvin konkreettiseksi sen, että Vapahtajani on maan päällä vaeltaessaan ollut juuri tässä.
Näin ja kuulin paljon asioita, jotka auttavat selventämään käännökseen niin luontoa ja eläimiä kuin rakennuksia ja erilaisia rakennelmia käsitteleviä kohtia. Jerusalemin pienoismalli sekä Temppeli-instituutissa näkemämme temppelin pienoismalli auttavat hahmottamaan niitä aivan eri tavalla kuin mitkään kuvat. Saimme mukaan kurssin aineiston ja kartastoja, joita olen jo ahkerasti käyttänyt tehdessäni korjauksia 4. ja 5. Mooseksen kirjaan.
*****
Oma Facebook-sivu
Raamattukodin ystävillä on uusi oma Facebook-sivu, jolle julkaisemme mm. uutisia Raamattukodilta ja kodin nykyisiltä ja entisiltä oppilailta. Jaamme sivulla myös rohkaisun sanoja. Ensimmäisenä julkaisimme psalmin 23 selityksineen ja valokuvineen.
Löydä sivut tästä linkistä ja tykkää siitä.
*****
Tilaa psalmi 23 -kortti
Haluatko lähettää läheisellesi rohkaisua tai lohtua psalmin 23 sanoin, onnitella tai muuten vain tervehtiä?
Psalmi 23 -kortteja myynnissä Raamattukodin työn hyväksi. Psalmi on käännetty suoraan hepreasta, ja korttien mukana selitykset jakeisiin (yhdellä A4-arkilla). Psalmi 23 valokuvan ”kehyksiä” on eri värisiä. Kaksiosaisen kortin sisäaukeama on tyhjä omaa tervehdystäsi varten.
Kortti ja kirjekuori on pakattu sellofaanipussiin. Kortin hinta 3 euroa /kpl. (sis. alv 24%)
Tilaukset sähköpostitse osoitteella raamattukoti (@) gmail.com. Ilmoita viestissäsi tilaamasi korttien lukumäärä ja omat tietosi (nimi, osoite ja puhelinnumero). Toimitukset vain Suomeen.
Kortit lähetetään postitse laskun kera (Jerusalemin Raamattukodin ystävät ry). Korttien hinnan lisäksi laskuun lisätään postikulu.
*****
Raamattukodin tilaisuudet Suomessa
Seuraamme viranomaisten ohjeistusta kokoontumisista ja olemme yhteydessä seurakuntiin, joihin meidät on kutsuttu. Toistaiseksi huhtikuun tilaisuus ja osa toukokuun tilaisuuksista on peruttu. Mutta seuraathan tilannetta Raamattukodin nettisivulla, tästä linkistä.
Katso Raamattukodin tilaisuudet täältä.
*****
Tue Raamattukodin työtä
Raamattukoti toimii yksityisten lahjoitusten ja vapaaehtoistyön varassa. Ne mahdollistavat Raamattukodin toiminnan ja ovat Jumalan suurta siunausta ja armoa.
Klikkaa tarkemmat tiedot tästä.