toimisto@raamattukoti.fi

Jerusalemin Raamattukodin ystävät ry

toimisto@raamattukoti.fi

Raamattukodin ystäväkirje 6/2019

10 kesä 2019

Raamattukodin ystäväkirjeen 6/2019 sisältö:

 • Mirjan ja Halvorin tervehdys
 • Jumalan sana kääntyy adeleksi
 • Ilo palvella
 • Tulevia tilaisuuksia

Rakkaat ystävät!

Pääsiäispäivien tervehdys Raamattukodilta

On vavahduttavaa todeta, että maailmanhistorian merkittävimmät tapahtumat tapahtuivat täällä lähiympäristössä, näillä vuorilla, näissä laaksoissa. Noin kymmenen kilometrin päässä sijaitsee temppelivuori, jossa Jeesus opetti. Kidronin laakson toisella puolella on Öljyvuori, jonka rinteellä öljypuiden siimeksessä Jeesus taisteli tuskaisen taistelunsa: ”Isä, jos sinä tahdot, ota tämä malja minulta pois. Älköön kuitenkaan tapahtuko minun tahtoni, vaan sinun” (Luuk. 22:42). Pitkäperjantaina Jeesus ristiinnaulittiin Golgatan kummulla lähellä kaupunkia, mutta ylösnousemuksen sunnuntaina hän jätti haudan käärinliinat ja ilmestyi Emmauksen tiellä – joka kulkee lähellä Raamattukotia – kahdelle kulkijalle ja myöhemmin opetuslapsille Jerusalemissa. 

Näissä maisemissa olemme kulkeneet opiskelijoittemme kanssa, jotka edustavat näitten tapahtumien tulosta: että parannusta syntien anteeksiantamiseksi Jeesuksen nimessä on saarnattava kaikille kansoille, alkaen Jerusalemista. 

Puutarhahauta Jerusalemissa

Pääsiäissunnuntain aamuna Puutarhahaudalla oli tilaisuus, ja sen jälkeen nautimme juhla-aterian koko Raamattukodin perhekunnan kanssa, opiskelijat, vapaaehtoiset, luennoitsijat ja johto. Sisimmässämme soi syvä kiitollisuus siitä, että saamme palvella näitä sanansaattajia antamalla heille kodin sekä tietoa, taitoja ja rakkautta, jotta he voivat välittää tekstin totuuden omille kansoilleen ja lisätä taas uuden kansan sanoman piiriin.

Loppukevät sisältää suuria haasteita. Raamatun maan luennoitsijana täällä vieraillut Anne Kompaore palaa Afrikkaan. Heprean luennoitsija tri Paul Mpindi ja vaimonsa Charlotte, osa perhettä, lähtevät pois toukokuun alussa. Tilalle tulee rakas ystävämme Yhdistyneiden Raamattuseurojen neuvonantaja, ystävämme tri Samy Tioye (oppilaamme v. 2003), joka opettaa täällä kuukauden ajan. Olen vastuussa Raamatun heprean opinnoista lukukauden loppuun asti, niin kuin aina. Halvor puolestaan hoitaa Raamatun maan opintoja.

Vapaaehtoisia vaihtuu, kun uskolliset palvelijat Soili ja Aulis lähtivät pois, samoin Anna. Elämä jatkuu kokeneiden Marun ja Sirpan kanssa apunaan reipas ja iloinen Heidi. Toukokuun puolessavälissä avuksi saapuvat Jouni ja Karin. Työ ei aina ole helppoa, vaikka lämmin Raamattukoti antaa paljon takaisin palvelijoilleen. Hoidan myös tämän puolen Raamattukodin toiminnasta. Nämä kaksi vastuualuettani täällä täyttävät vuorokaudet. Seuraavassa kirjeessä kerron miten Herra on johtamassa meille sopivaa apua tänne työn keskukseen. Herra on hyvä!

Tärkeä esirukouspyyntö: Halvor on Yhdysvalloissa edustamassa Raamattukodin opinto-ohjelmaa suuressa käännöskonferensissa FOBAIssa 30.4.–2.5.

Suuri kiitos esirukouksista. Ilman niitä emme täällä jaksaisi toimia, opettaa, tukea ja hoitaa näitä totuuden sanansaattajia! Lämpimät terveiset ja kiitokset myös paikkakunnille, joilla vierailimme huhtikuussa ja ystäville siellä.

Herran armon varassa,

Mirja ja Halvor

Jumalan sana kääntyy adeleksi

Koffi Nyakou opiskeli Raamattukodilla keväällä 2018. Hän kääntää Raamattua äidinkielelleen adeleksi. Hän ahkeroi yhdessä pienen tiimin kanssa saadakseen Sanan omalle kielelleen. Kielen puhujia on Togossa ja Ghanassa n. 37 000.  

Koffi asuu vaimonsa, vanhempiensa ja sisarustensa kanssa Togossa. Hänen työpaikkansa ja käännöstiiminsä on Ghanassa, minne hän kävelee neljä tuntia kotoaan. Kun tutustuimme häneen keväällä 2018, hän kertoi, ettei ole saanut lainkaan palkkaa työstään. Ja tästä johtuen hän on viljellyt maissia ja maniokkia saadakseen perheelleen leipää pöytään, ja hän on voinut tehdä käännöstyötä vain viikon tai kaksi kuukaudessa.

Jerusalemin Raamattukodin ystävät ry:n hallitus on päättänyt tukea tänä vuonna Koffin työtä kuukausikannatuksella niin, että hän saa nyt pienen palkan ja voi keskittyä käännöstyöhön.

Koffi (kesk.) ja käännöstiimi

Terveiset Raamattukodin ystäville ja tukijoille Koffilta: 
Tammikuusta maaliskuuhun keskityimme 1. Mooseksen kirjan aiemmin tehdyn käännöksen korjaamiseen, koska siinä on ilmennyt runsaasti virheitä. Tarkistimme luvut 1–15. Lisäksi olimme paljon liikkeellä edistämässä Raamatun käyttöä eri puolilla Togoa. 

Monet Vanhan testamentin kirjat on käännetty adeleksi, mutta suurin osa teksteistä on vasta luonnosasteella ja ne on tarkistettava ja korjattava. Käännökset on tehty ennen kuin me kääntäjät tulimme mukaan työhön. Koska haluamme saada tarkistuksen tehtyä mahdollisimman nopeasti, teemme työtä tiiviisti aamukahdeksasta iltamyöhään, päivällä pidämme lyhyen tauon. Yksi haaste työssä on kulkuvälineen puute. Välimatkat taitetaan jalan, mikä vie aikaa ja paljon voimia.

Kiitos tuestanne ja rukouksistanne puolestamme:

 • Pyydättehän Jumalalta meille viisautta, tietoa ja voimia erityisesti tähän kevätkauteen (huhti-kesäkuu)
 • Rukoilkaa meille varjelusta matkoillamme ja sopivaa kulkuneuvoa matkoja helpottamaan

Ilo palvella

Maritta neljäs oikealta. Kuvassa myös Nancy (takana) ja Ellen Jackson, joka tutustutti kääntäjät Kodin elämään ensimmäisen kuukauden aikana.

Maritta Määttänen on yksi Raamattukodin vapaaehtoisista. Hän oli auttamassa tammikuussa ja palaa sinne toukokuussa toviksi uudelleen. 

Sain olla alkuvuodesta Hirsikodilla vapaaehtoisena. Tuolloin amerikkalainen Nancyoli päävastuussa keittiössä. Tehtäviini kuului erilaisia kodinhoitohommia, siivoamista, pyykinpesua, leipomista, opiskelijoiden ohjaamista sekä ruoanvalmistuksessa auttamista.

Tutustuin ihaniin, mielenkiintoisiin ihmisiin ja pääsin kokemaan yhteyttä ja rakkautta sisarien ja veljien kanssa ympäri maailman. Näin heidän sitoutumistaan Raamatun sanaan sekä syvää ja harrasta uskoa Jumalaan. Koin, että minua on siunattu ylenpalttisesti tämän kokemuksen kautta. Opiskelijat osaavat arvostaa sitä, että me vapaaehtoiset annamme paljon aikaamme, voimiamme ja osaamistamme heidän hyväkseen.

Iloitsen siitä, että minulla on mahdollisuus palata Hirsikodille toukokuun lopulla. Odotan innolla sitä, että saan valmistaa päivittäiset ateriat opiskelijoille ja muille vapaaehtoisille. Myös aviomieheni Timo saapuu kesäkuun ajaksi vapaaehtoistyöhön.

”Palvelkaa toisianne, kukin sillä armolahjalla, minkä on saanut, Jumalan moninaisen armon hyvinä huoneenhaltijoina. Jos joku puhuu, puhukoon niin kuin Jumalan sanoja; jos joku palvelee, palvelkoon sen voiman mukaan, minkä Jumala antaa, että Jumala tulisi kaikessa kirkastetuksi Jeesuksen Kristuksen kautta. Hänen on kunnia ja valta aina ja iankaikkisesti. Amen.” – 1.Piet. 4:8–11

 • Raamattukodilla tarvitaan apua esimerkiksi elokuussa ja loka-marraskuussa. Ota yhteyttä, jos haluat tietää lisää, mirja.ronning@gmail.com.

Tue Raamattukodin työtä

Raamattukoti toimii yksityisten lahjoitusten ja vapaaehtoistyön varassa. Ne mahdollistavat Raamattukodin toiminnan ja ovat Jumalan suurta siunausta ja armoa. 
Klikkaa tarkemmat tiedot tästä.

Kiitos lahjastasi Raamattukodin työhön

Raamattukoti toimii yksityisten lahjoitusten ja vapaaehtoistyön varassa. Ne mahdollistavat Raamattukodin toiminnan ja ovat Jumalan suurta siunausta ja armoa.

Tilinumero:
FI26 5790 1220 0850 55
SWIFT: OKOYFIHH

Viitenumerot:
1009 Raamatunkääntäjien koulutus Israelissa
1096 Uusien äidinkielisten Raamattujen käännöstyö ja painattaminen
1025 Missä tarve on suurin
1151 Hepreaa kansoille – raamatunkääntäjien opetus

Poliisihallitus on myöntänyt 3.3.2022 rahankeräysluvan nro RA/2022/326, voimassa 3.3.2022 lähtien.

Lahjoita Raamattukodille

Kerättyjen varojen käyttötarkoitus:

 • Israelissa toimivan Jerusalemin Raamattukodin toiminnan ja sen opiskelijoiden Raamatun heprean ja maan opintojen ja käännöstyön tukemiseen
 • raamatunkäännöstyön konsulttien ja raamatunkääntäjien heprean kielen ja Raamatun maan opintojen tukemiseen Israelissa ja eri maissa tai internetin välityksellä pidettävillä kursseilla
 • äidinkielisten Raamattujen painattamiseen eri puolilla maailmaa
 • raamatunkäännöstyötä auttavan materiaalin valmistamiseen
 • Raamattukodin ja sen toiminnan sekä raamatunkäännöstyön tunnetuksi tekemiseen Suomessa