toimisto@raamattukoti.fi

Jerusalemin Raamattukodin ystävät ry

toimisto@raamattukoti.fi

Ystäväkirje 11.10.2015

12 loka 2015

Rakkaat ystävät!

”Ei ihminen elä ainoastaan leivästä, vaan jokaisesta sanasta, joka lähtee Jumalan suusta”. Matt. 4:4.

Raamattukodin viimeisiä uutisia


Palasimme 25.9. kiitollisina Suomen ja Moskovan matkalta.

Suomessa saimme osallistua Kansan Raamattuseuran Vivamon toimintakeskuksen järjestämään viikonlopun Raamatunkäännöskonferenssiin. Se oli todella mielenkiintoinen tapahtuma, jossa asiantuntijat luennoivat käännöstyöhön liittyvistä aiheista. Aihepiiriin kuului mm. alkutekstien merkitys käännöstyössä, käännöstyön haasteita ja omakielisen Raamatun vaikutus kansoissa. Tuli myös selväksi käännöstyön maailmanlaajuinen tilanne eli kuinka monilla kansoilla ON omakielinen Raamattu (542) ja kuinka monilla pienimmillä kansoilla ei ole vielä SANAAKAAN (n. 500 milj. henkeä). Niinpä nyt – 8.10.2015 – Missionuoret/YWAM on julistanut rukouskampanjan saavuttaa nuo kansat äidinkielisten raamatunkertomuksien kautta vuoteen 2020 mennessä ja saada heille raamatunkäännökset vuoteen 2033 mennessä! Olemme siis mukana maailmanlaajuisessa ponnistuksessa antaa Jumalan Sana kaikille kansoille.
Vivamossa olivat mukana mm. Pipliaseuran edustaja sekä Wycliffe-järjestön uusi toiminnanjohtaja. Halvor ja minä pidimme yhteensä kolme luentoa. Halvor puhui Raamatun vaikutuksesta kansoissa, jolloin ihmisarvo, rehellisyys ja lähimmäisen rakkaus vaikuttivat yhteiskunnan arvoihin osana kulttuuria, kuten mm. Suomessa. Korruptioindeksi osoitti erot maitten välillä. Suomi on ollut positiivisessa kärkipäässä. Halvorin toinen luento oli viimeisimmistä arkeologisista löydöistä. Ne todistavat Raamatun kertomuksien todellisuuden. Minä taas kerroin Raamattukodin työstä ja oppilaittemme edustamien kansojen muuttumisesta äidinkielisen käännösten tuloksena. Muutos on dramaattinen, epäjumalan palveluksesta elävän Jumalan palvelukseen! Ensi vuodeksi on suunnitteilla samanaiheinen viikonloppukonferenssi Vivamossa 7.-9.10.2016.
Konferenssin jälkeen puhuimme muutamilla paikkakunnilla – Lempäälässä, Turussa, Kouvolassa ja Mikkelissä. Tapasimme monia ystäviä (aina ilo) ja saimme uusiakin. Turussa sain tilaisuuden seistä hetken suomenkielisen Raamatun kääntäjän Agricolan vieressä!

mirja and national translator of finland-001.jpg

Kustannusyhtiö Päivän kustantama Jesajan kirjan käännös, ”Profeetta Jesaja puhuu”, meni myös mukavasti kaupaksi kiertueen aikana.
Kouvolassa sain tavata pitkästä aikaa ensimmäisen ”hirren” lahjoittajan, jo silloin eläkkkeellä olleen ystävämme Toini Lampirannan. Nyt voimme vain ihmetellä, että hirsitalosta tuli totta ja että se on palvellut jo vuosia Juudean vuorilla. Toinin luona oli vieraina ystäviä, Marja Laurila sekä Arja Lattu, vanhempieni viimeisten seitsemän vuoden uskollinen hoitaja. Hänen rakkaudellisesta uhrautuvasta työstään voi saada mielikuvan ”Armon varassa” -kirjasta, jossa kerrotaan vanhempieni Kaarlo ja Maire Syvännön viimeisistä vaiheista kuolemaan asti vuonna 1998.  Juttu luisti ystävien kesken, kun muistelimme ” kaikkea hyvää mitä Herra on tehnyt”, isäni sanonnan mukaan.

toini and friends.jpg
Mikkelissä vierailimme Vapaaseurakunnassa, jota johtaa pastori Hannu Hietaniemi. Hietaniemen perheen jäsenet ovat melkein kaikki mukana palvelemassa eri tavoin. Saimme heistä uusia ystäviä.

family of volunteer, riikka.jpg

Moskovan matka.
Viisumivaikeudet melkein estivät matkamme, mutta lopulta pääsimme lähtemään suunnitelmien mukaan matkaan. Ilman Maarit Kattilakosken apua juoksutyttönä Venäjän konsulaattiin Helsingissä se ei olisi ollut mahdollista.
Tapaamiset Moskovan Raamatunkäännösinstituutissa (Institute for Bible Translation) olivat tärkeitä. Neuvottelimme johtaja Tri Vitaly Voinovin kanssa heti seuraavana päivänä yhteistyöstä, päämääränä auttaa tämän Instituutin haasteissa kääntää Raamattu suurille kansoille, joilla ei ole omakielistä Raamattua.
Instituutilla on 40 käännösprojektia kautta entisen Neuvostoliiton, jossa monet kansat ovat islaminuskoisia. Siellä työ tapahtuu hiljaa pinnan alla. Vitaly haluaisi vahvistaa, rohkaista ja innostaa kääntäjiä järjestämällä heille opintokursseja ja opintomatkoja.

Monet Instituutin työntekijät ovat ystäviämme, sillä kahdeksan heidän konsulttiaan opiskeli Raamattukodilla kaksi viikkoa vuonna 2012 ja kahdeksan toimiston työntekijää tuli meille viikon matkalle vuonna 2013.
Seuraavana päivänä 23.9. oli konferenssi, jossa Instituutin tukijoille esitettiin viime vuoden saavutukset. Raamatunkäännösinstituutti toimii sekin vapaaehtoisten lahjoituksien varassa. Mukana oli tukijoita eri maista. Illalla pääsimme muiden vierailijoiden kanssa katselemaan Moskovan nähtävyyksiä jokilaivalla. Harvinainen lomatunnelma meikäläisille – siitä piti ottaa kuva.

untypically relaxed on moscow river.jpg

Nyt olemme lähdössä 14.10. suureen kansainväliseen Bible Translation 2015 Raamatunkäännöskonferenssiin Dallasiin. Tapaamme siellä monia entisiä oppilaitamme ja muiden järjestöjen edustajia. Raamattukodilla on siellä oma pöytä, jossa komeilee (englanniksi) meidän nimemme otsikolla ”Raamatunkääntäjien Koti – heprealaisen yliopiston alainen opinto-ohjelma vuodesta 1995” . Tarkoitus on osoittaa miten  Raamattukoti toimii ja menestyy Herran armon varassa – niin kauan kuin Herra haluaa sen toimivan.
Palaamme USA:sta kotiin 3.11. ja hetimmiten on kurssi nigerialaisille konsulteille (8.-21.11.) ja sen jälkeen kansainvälisille konsulteille (29.11. – 9.12.). Halvor ja Brian vetävät nämä kurssit. Keittiötä hoitaa uskollinen kokkimme Dawn apunaan Ruut Hiekkanen, joka uhraa tähän ”palveluiloon” koko kesälomansa!
Muistakaamme jo etukäteen kevään pitkän kurssin asioita. Tulossa on seitsemän Raamatun heprean testin läpäisyttä äidinkielistä kääntäjää ja vain kahdella on taloudellinen tuki tiedossa. Viisumiasiakin on vielä auki. Tässä sitten tulevat esille Herran mahdollisuudet!
Nyt täällä hoitavat hirsikotia ja vieraita Eila Laatikainen ja Anneli Kukkonen pari kuukautta. Monessa muussa avunannossa ovat täällä iloksemme pitkäaikaiset ystävät ja jo hirsikodin rakennusasioista läheisiksi tulleet Maija ja Veijo Pursiainen. Ei täällä pärjätä ilman ystävien käytännön apua ja esirukouksia!

Inkeri Tahvanainen palasi Suomesta Raamattukodille kesän töittensä jälkeen ja pitää alkavalla viikolla miehensä Laurin kanssa teologeille tarkoitetun, viikon kestävän Raamatun maan matkakiertueen. Heillä on siitä jo vuosien kokemus työnsä puitteissa täällä.
Sateet ovat nyt alkaneet noin viiden kuivan kuukauden jälkeen. Ilma on puhdasta. Kohta vuorille nousee vihreä väri.

Kiitollisina on mainittava, että Kalevi Marinin Mualimankaikkeus-yhdistyksen väki kävi täällä syyskuussa korjaamassa monta talojen kuntoon liittyvää asiaa ja erikoisesti kohtia, joissa vesi tuli sisälle luvattomista paikoista.  Kiitos teille uskolliset ystävät, jotka jatkoitte hommia myös hiekkamyrskyn aikana!
Kiitämme teitä kaikkia ystäviämme. Yhdessä tässä mennään eteenpäin. Muistamme täällä myös Suomen tilannetta, pakolaisten tulvaa, jossa nuorten miesten joukossa saattaa olla myös innokkaita islamisteja.

Herran armon varassa siis ollaan kaikki!
Lämmöllä ja kiitollisuudella, 
 
Mirja ja Halvor
Huom: TV7:llä  sunnuntaina 11.10. nähty ohjelma ”Haastattelussa: Mirja ja Halvor Ronning” löytyy TV7:n arkistosta, http://www.tv7.fi/vod/player/?program=45252. Ohjelmassa suomenkielinen tekstitys.

Kiitos lahjastasi Raamattukodin työhön

Raamattukoti toimii yksityisten lahjoitusten ja vapaaehtoistyön varassa. Ne mahdollistavat Raamattukodin toiminnan ja ovat Jumalan suurta siunausta ja armoa.

Tilinumero:
FI26 5790 1220 0850 55
SWIFT: OKOYFIHH

Viitenumerot:
1009 Raamatunkääntäjien koulutus Israelissa
1096 Uusien äidinkielisten Raamattujen käännöstyö ja painattaminen
1025 Missä tarve on suurin
1151 Hepreaa kansoille – raamatunkääntäjien opetus

Poliisihallitus on myöntänyt 3.3.2022 rahankeräysluvan nro RA/2022/326, voimassa 3.3.2022 lähtien.

Lahjoita Raamattukodille

Kerättyjen varojen käyttötarkoitus:

  • Israelissa toimivan Jerusalemin Raamattukodin toiminnan ja sen opiskelijoiden Raamatun heprean ja maan opintojen ja käännöstyön tukemiseen
  • raamatunkäännöstyön konsulttien ja raamatunkääntäjien heprean kielen ja Raamatun maan opintojen tukemiseen Israelissa ja eri maissa tai internetin välityksellä pidettävillä kursseilla
  • äidinkielisten Raamattujen painattamiseen eri puolilla maailmaa
  • raamatunkäännöstyötä auttavan materiaalin valmistamiseen
  • Raamattukodin ja sen toiminnan sekä raamatunkäännöstyön tunnetuksi tekemiseen Suomessa