toimisto@raamattukoti.fi

Jerusalemin Raamattukodin ystävät ry

toimisto@raamattukoti.fi

Ystäväkirje 20.5.2015

21 touko 2015

Rakkaat ystävät!

”Te saatte kuulla sodan ääniä ja sanomia sodista, mutta älkää pelästykö. Näin täytyy tapahtua, mutta se ei vielä ole loppu. Kansa nousee kansaa vastaan ja valtakunta valtakuntaa vastaan, ja monin paikoin tulee nälänhätää ja maanjäristyksiä. Mutta kaikki tämä on vasta synnytystuskien alkua. Silloin te joudutte ahdistukseen, monia teistä tapetaan, ja kaikki kansat vihaavat teitä minun nimeni tähden. – – – Tämä valtakunnan evankeliumi julistetaan koko maailmassa, todistukseksi kaikille kansoille, ja sitten tulee loppu.” (Matt.24:6-9,14)

”Rauhan minä jätän teille: minun rauhani – sen minä annan teille. En minä anna teille, niin kuin maailma antaa. Älköön teidän sydämenne olko levoton älköönkä pelätkö.” (Joh.14:27)

Ylläolevat jakeet kuvaavat melko tarkasti uutisiamme tänä päivänä, mutta antavat myös Jumalan Sanan mukaisen perspektiivin tapahtumiin ja elämään, joka on annettu Herran haltuun ja johdatukseen. Siinä on turvallista olla. Olemme saaneet kuulla monien opiskelijoidemme elämästä juuri tämänkaltaisia todistuksia.
Tämän vuoden kansalliset kääntäjät ovat Nigeriasta, Kongosta ja Keski-Afrikan Tasavallasta. Kaikissa niissä tapahtuu jatkuvasti kammottavia terroritekoja.  Tapanamme on, että jokainen opiskelija vuorollaan kertoo maastaan ja kieliryhmästään, miten hänestä tuli raamatunkääntäjä, missä vaiheessa hänen työnsä tällä hetkellä on ja mitä rukousaiheita hänellä on illan yhteiseen rukoukseen. Koskettavaa on, että näillä  rauhallisilla ja hymyilevillä opiskelijoilla on hyvin vaikeitakin, jopa hengenvaaraan johtaneita kokemuksia takanaan. Silti heidän kasvoistaan loistaa Herran rauha ja ilo. Heidän raamatunkäännöstyönsä äidinkielilleen on kylvötyötä, jonka tulokset näkyvät vasta myöhemmin. He ovat tarttuneet auraan taakseen katsomatta, miettimättä, mitä Herralle annettu elämä saattaa maksaa erikoisesti noissa maissa.

Viime perjantaina Keski-Afrikan Tasavallasta tullut kääntäjä, joka on myös pastori ja suuren perheen isä, kertoi elämästään. Hän kertoi joutuneensa pakenemaan perheensä kanssa kolme kertaa viime syksyn aikana omasta kodistaan henkensä edestä radikaali-islamististen joukkojen hyökätessä heidän asuinalueelleen. Heidän palatessaan koti oli ryöstetty putipuhtaaksi. Hän myös näytti kuvia pakolaisleiristä, jossa he asuivat yhden pakokerran jälkeen. Siellä tämä Herralle antautunut mies käytti leirilläoloaikansa julistamalla äidinkielellään evankeliumia Jeesuksesta Kristuksesta. Tämä kääntäjä, niin kuin muutkin kääntäjät, palaa kotimaahansa kesäkuun lopussa. Raamattukoti on ollut heille kuin keidas erämaassa, he ovat voineet oppia rauhassa alkuperäistä sanaa ja myös kerätä voimia rakkaudellisessa ja turvallisessa ympäristössä. On etuoikeus palvella heitä vapaaehtoistemme kanssa!

Suomen kiertue

Palasimme pari viikkoa sitten Halvorin kanssa Suomen kiertueelta virkistyneinä ja kiitollisina kaikesta kokemastamme ja saamastamme ystävyydestä ja tuesta. Tämäkin kiertue tehtiin Raamattukodin työn  20-vuotisjuhlavuoden merkeissä. Tilaisuuksissa Halvor totesi Raamattukodin saaneen olla välikätenä nopeuttamassa Jumalan Sanan saamista Raamattuja vailla oleville kansoille,  sillä alkutekstin ja Raamatun maan tunteva äidinkielinen kääntäjä nopeuttaa työtä.  Tämä on tärkeää meidän pimenevässä maailmassamme.  Jumalan Sana muuttaa kansoja ja tuo valon ja rauhan sydämiin.
Minä kerroin tilaisuuksissa, miten Raamattukoti-idea syntyi kaikessa yksinkertaisuudessaan kahden raamatunkääntäjän vaikeuksista vieraassa opiskeluympäristössä eräässä instituutissa täällä Jerusalemissa 1990-luvun alussa. Se, että voimme nyt juhlia 20-vuotista toimintaa, johtuu yksinomaan siitä, että Herra päätti ottaa ohjakset käsiinsä ja johdatella meitä Halvorin kanssa käytännöllisellä tavalla vaihe vaiheelta sekä siunata työtä antamalla suuren määrän ystäviä ja vapaaehtoisia, jotka palvelivat, rakensivat ja uhrasivat aikaa ja varoja työhön. Niinpä voimme vilpittömästi todeta, että Raamattukodin työ on todella yhdessä tehtyä työtä. Koti ei olisi voinut toimia ilman vapaaehtoisia ja ystävien lahjoituksia eikä myöskään laajentua ilman teitä, Raamattukodin ystävät. Juhlakiertueet syksyllä 2014 ja nyt keväällä 2015 ovat meidän kaikkien yhteinen kiitosjuhla menneistä siunatuista vuosista.

Lauantaina 25.4. vietimme juhlaa Temppeliaukion kirkossa Helsingissä. Tähän juhlapaikkaan liittyy oma tarinansa. Hirsikodin alakerrassa meillä on oma kalkkikiveen louhittu ns. ”Kalliokappeli”, siitä syntyi ajatus: jospa saisimme pitää Helsingissä tilaisuuden juuri Temppeliaukion kallioon hakatussa kauniissa kirkossa. Kuinka ollakaan, löysin kyseisen seurakunnan työntekijänä olleen, pitkäaikaisen ystäväni Eija Kilven puhelinnumeron.  Niinpä siinä sitten kävi, että saimme varattua virallisia teitä Temppeliaukion kirkon juuri siksi päiväksi, jona Helsingin tilaisuus piti olla. Tilaisuutta juhlisti myös se, että saimme mukaan Suomeen miniämme Ajeletin ja lastenlapsemme, 17-, 15- ja 9-vuotiaat tytöt. He lauloivat kauniisti äitinsä säestäessä kitaralla, kun taas ystävämme Risto Rinkkala esitti meille säveltämänsä Psalmin 23.  Siellä saimme myös tilaisuuden kiittää monivuotista Raamattukodin vapaaehtoista apuvoimaa ja kiertueittemme järjestäjää Maarit Kattilakoskea.

yk8.jpg yk7.jpg yk9.jpg
yk10.jpg yk11.jpg
Ajelet ja tytöt olivat mukana myös Nokian tilaisuudessa 26.4.  ja ihastuttivat yleisön (ks. Raamattukodin Facebook). On liikuttavaa todeta, että Nokian Israel-piiri perustettiin jo vuonna 2005 tukemaan Israelia ja Raamattukodin työtä. Totesin puheenvuorossani, että tämä piiri on ollut mukana tukemassa suurimpaa osaa meidän vuosien varrella olleista 76:sta heimokielen opiskelijastamme.

Kiitos vapaaehtoisiimme kuuluville Pääkkösille, jotka järjestivät tilaisuuden Virroilla kunnostamallaan vanhalla koululla. Sinne tuli aika joukko Hirsikodin rakentajia ja tukijoita. Samoin tapahtui Jyväskylän tilaisuudessa. Kiitos myös Viitasaaren, Oulun ja Kajaanin tilaisuuksien järjestäjille, näissäkin tilaisuuksissa oli monia Raamattukodin ystäviä. Muutama vuosi sitten ilmeni, että Lapinlahti on varsinaisesti isäni K. Syvännön suvun ( Sonninen) kotipaikka. Lapinlahdella onkin suuri määrä samalla paikkakunnalla olevia Raamattukodin vapaaehtoisia ja ystäviä. Hyvä tulkkimme Pauliina Rimpiläinen on hänkin kaukainen sukulainen.

Katse tulevaisuuteen

Raamattukodin 20-vuotisjuhla Heprealaisella Yliopistolla sekä Suomen matkamme ovat nyt takanapäin ja katsomme kohti tulevaisuutta. Uutisten valossa maailma tarvitsee kipeästi ja nopeasti Jumalan Sanan parantavaa lääkettä ja muuttavaa voimaa. Viime vuoden kierroksella esitin kuvin ja sanoin, miten äidinkielinen Jumalan Sana suoranaisesti muuttaa kansojen elämän. Juhliemme puitteissa tapaamiltamme kansainvälisilta raamatunkäännöstyön asiantuntijoilta saimme rohkaisevaa palautetta, jossa meitä kehotettiin laajentamaan työtämme uusiin maihin , joissa on vielä kymmeniä kansoja ilman äidinkielistä Jumalan sanaa. Suuri haaste on Aasiassa. Konferenssisssa joku mainitsi nimeltä erikoisesti Nepalin ja Intian.
Mielenkiintoista on, että heti parin viikon päästä konferenssista saimme  kiireellisen pyynnön järjestää keväällä 2016  kurssi Nepalin ja Intian raamatunkäännöskonsulteille!
Raamattukodin seuraavat 12 kuukautta näyttävät nyt seuraavilta:
Marraskuussa 2015 meillä on kahden viikon opintomatka Nigerian kansallisille raamatunkäännöskonsulteille ja joulukuussa 2015 kurssi länsimaalaisille konsulteille, jotka eivät ole koskaan kokeneet Raamatun maan todellisuutta ja opiskelleet Raamatun maassa.
Tammikuussa 2016  alkaa Raamattukodin ranskankielinen puolivuotinen kurssi länsiafrikkalaisille raamatunkääntäjille entiseen tapaan. Mainittakoon vielä, että olemme parhaillaan kehittämässä Heprealaisen Yliopiston kanssa erillistä raamatunkäännöstyön maisterin tutkintoon johtavaa, n. 13 kuukautta kestävää opiskeluohjelmaa. Kaikki nämä suunnitelmat  ovat jatkuva esirukousaihe,  tulettehan mukaan rukoilemaan näiden asioiden puolesta!

Henkilökohtaista

Kesäkuussa Halvor ja minä juhlimme 50-vuotishääpäivää kiitollisina rikkaasta elämästämme yhdessä ja kolmesta lapsestamme Danielista, Shiristä ja Lielistä ja heidän puolisoistaan sekä 12:sta lastenlapsesta. Olemmekin jo saaneet valtavan suuren hääpäivälahjan yli 50 vuotta vanhan kotimme remontin muodossa Mualimankaekkeus-yhdistyksen kautta Kalevi Marinin aloitteesta ja monien ystävien toteuttamana.

yk1.jpg yk4.jpg

             Lämpimästi kiittäen, Mirja ja Halvor

Ensi sunnuntaina 24.5.2015 vietämme Shavuot- eli helluntaijuhlaa. Kyntämisen, kylvämisen ja kaiken vaivannäön jälkeen sadonkorjaajat saavat  iloita uudesta sadosta. Tuona juhlana messiaaniset juutalaiset kokoontuvat vuosittain Jad Hashmonaan suurin joukoin. Se on vuosien kyntämisen, kylvämisen ja kastelemisen tulosta.
Helluntaina juhlimme sitä, että Jumala antoi meille Sanansa ja Pyhän Henkensä, niin että kaikki kansat voisivat kuulla sanaa omalla kielellään ja saada Jumalan rauhan sydämiinsä.
Siunattua helluntaita ja kesää!

Herran armon varassa,

Mirja ja Halvor Ronning

(kuvat: Marjukka Antila, Maarit Kattilakoski ja Lauri Puputti)

 

Syksy 2015

Ensi syksynä 11.-18.9.2015 tulemme Halvorin kanssa lyhyelle Suomen vierailulle. Vierailun pääsyy on Vivamon Syvemmälle Raamattuun -seminaari (11.-13.9.). Hyvä tilaisuus ottaa aikaa ja tutustua, mihin oma raamatunkäännöksenne perustuu, ja samalla syventyä Raamatun sanaan. Mukana on myös tunnettuja Uuden ja Vanhan testamentin asiantuntijoita Suomessa. Ks. ohjelma alla. Järjestäjänä Kansan Raamattuseuran Vivamon toimintakeskus, Lohja ja Raamatunkääntäjien koti, Jerusalem. Ilmoittautumiset hyvissä ajoin Vivamoon: vivamo@sana.fi, puh. 0207 681 760.

********************************

Syvemmälle Raamattuun Lohjan Vivamossa 11.-13.9.2015

Koulutuspäivä perjantai 11.9.2015

klo 9.00     Tulokahvit
klo 9.15     Teema 1. Klassiset kielet. Vanhan ja Uuden testamentin käyttö julistustyössä
1.    Heprean kieli ja Vanha testamentti – kirkkoherra Jouni Turtiainen
kommenttinäkökulma pastori Inkeri Tahvanainen
2. Kreikan kieli ja Uusi testamentti – dosentti Jarmo Kiilunen

klo 11.15     Lounas

klo 12.00    Teema 2. Raamatunkäännöstyö tänään
1. Maailmanlaajuinen työ etenee. Tilannekatsaus globaalisti. Suomalaisten
kannattamia kohteita. Käännöstyön johtaja Seppo Sipilä,
Suomen Pipliaseura ja Wycliffe Raamatunkääntäjät
2. Välähdyksiä arkisesta työstä eri kentillä / Pirkko Luoma

klo 14.00    Kahvi

klo 14.30    Teema 3. Syvemmälle Raamatun tekstiin
1. Raamatun maan kasvillisuus, eläimet, ilmasto, maasto. Arkeologisia löytöjä.
Raamattukodin johtaja Halvor Ronning
2. Kansallisten raamatunkääntäjien kokemus Raamatun kielen ja kulttuurin opinnoista (6 kk)
Jerusalemin Heprealaisessa yliopistossa, Raamattukodin johtaja Mirja Ronning
3. Opintomatkat Raamatun maahan pastoreille ja julistustyöntekijöille.
Käytännön ehdotuksia – pastori Inkeri Tahvanainen ja Lauri Puputti
4. Keskustelua päivän teemoista

Klo 17.00     Päätös
———–
17.00         Majoittuminen

18.00         Sapattiateria ja musiikkiohjelmaa

Lauantai 12.9.2015

8.00         Aamupala

9.00         Teema 1. Raamatun kääntäminen äidinkielelle
1. Alkukielten, heprean ja kreikan merkitys raamatunkäännöstyössä. Luennoitsija puuttuu vielä
2. Mikael Agricolan käännöstyö suomen kielelle – dosentti Jarmo Kiilunen

10.30         Teema 2. Oma Raamattuni
1. Raamatun äärellä. Välineitä Raamatun lukemisen avuksi.
Seminaarin osallistujien kokemuksia ja näkemyksiä – ekonomi Irma Obele-Luomaa,
Kansan Raamattuseura

11.30         Lounas

12.00         Teema 3. Raamatun käännöstyön vaikutus ja nykytilanne
1. Yhteiskunnan kehittyminen raamatunkäännöstyön kautta
Raamattukodin johtaja Halvor Ronning
2. Raamatun kääntäminen äidinkielelle – afrikkalaisten kääntäjien kokemuksia
Raamattukodin johtaja Mirja Ronning
3. Raamatunkäännöstyön nykytilanne maailmanlaajuisesti. Idän kansojen kutsu.
4. Kutsumuksena raamatunkäännöstyö. Eri alojen työntekijöitä tarvitaan!
käännöstyön johtaja Seppo Sipilä, Suomen Pipliaseura – Wycliffe Raamatunkääntäjät

15.00         Kahvi

15.30         Teema 4. Raamatun maa
1. Kivet puhuvat – Uusia arkeologisia löytöjä.
Raamattukodin johtaja Halvor Ronning
2. Raamatun maan maantieto, kasvillisuus, eläimet, ilmasto.
Raamattukodin johtajat Halvor ja Mirja Ronning

17.00         Päivällinen

18.30         Ohjelmallinen ilta (keskustelua ajankohtaisista aiheista)

Sunnuntai 13.9.2015

8.00         Aamupala

9.00         Teema 5. Matkalla Raamatun maassa
1. Kuvat ja sanat puhuvat
Lauri Puputti ja pastori Inkeri Tahvanainen

11.00         Jumalanpalvelus

12.00         Lounas

Kiitos lahjastasi Raamattukodin työhön

Raamattukoti toimii yksityisten lahjoitusten ja vapaaehtoistyön varassa. Ne mahdollistavat Raamattukodin toiminnan ja ovat Jumalan suurta siunausta ja armoa.

Tilinumero:
FI26 5790 1220 0850 55
SWIFT: OKOYFIHH

Viitenumerot:
1009 Raamatunkääntäjien koulutus Israelissa
1096 Uusien äidinkielisten Raamattujen käännöstyö ja painattaminen
1025 Missä tarve on suurin
1151 Hepreaa kansoille – raamatunkääntäjien opetus

Poliisihallitus on myöntänyt 3.3.2022 rahankeräysluvan nro RA/2022/326, voimassa 3.3.2022 lähtien.

Lahjoita Raamattukodille

Kerättyjen varojen käyttötarkoitus:

 • Israelissa toimivan Jerusalemin Raamattukodin toiminnan ja sen opiskelijoiden Raamatun heprean ja maan opintojen ja käännöstyön tukemiseen
 • raamatunkäännöstyön konsulttien ja raamatunkääntäjien heprean kielen ja Raamatun maan opintojen tukemiseen Israelissa ja eri maissa tai internetin välityksellä pidettävillä kursseilla
 • äidinkielisten Raamattujen painattamiseen eri puolilla maailmaa
 • raamatunkäännöstyötä auttavan materiaalin valmistamiseen
 • Raamattukodin ja sen toiminnan sekä raamatunkäännöstyön tunnetuksi tekemiseen Suomessa