toimisto@raamattukoti.fi

Jerusalemin Raamattukodin ystävät ry

toimisto@raamattukoti.fi

Ystäväkirje 30.8.2015

1 syys 2015

Rakkaat ystävät!
cyclamen in rock.jpg     raamattukoti_61.jpg

”Iloitkaa aina Herrassa! Vieläkin minä sanon: Iloitkaa! Tulkoon teidän lempeytenne kaikkien ihmisten tietoon. Herra on lähellä. Älkää olko mistään huolissanne, vaan kaikessa saattakaa pyyntönne rukoillen ja anoen kiitoksen kanssa Jumalalle tietoon, ja Jumalan rauha, joka on kaikkea ymmärrystä ylempi, varjelee teidän sydämenne ja ajatuksenne Kristuksessa Jeesuksessa.”  Kirje filippiläisille 4:4-7 (Raamattu Kansalle -käännös)

Valitsimme nämä jakeet ilmaisemaan haasteen itsellemme ja teille, olla aina iloinen. Sillä Herra on lähellä, kun viemme huolemme Hänen tietoonsa rukoillen ja kiittäen Häntä.

Tässä kirjeessä on paljon kiitosaiheita, mutta myös suuria kysymyksiä ja haasteita. Raamattukodin 20-vuotinen historia on ihmeellinen – Herran armo on ollut valtava. Nyt jälkikäteen tajuamme vieläkin paremmin, että Raamattukoti on toiminut ja vieläkin toimii hyvin  harvinaisella tavalla. Sen työ perustuu pääasiassa yksityisten ystävien lahjoituksiin ja uhrautuvien vapaaehtoisten työpanokseen. Raamattukodin työ on siis yhteistyöprojekti! Kodin mielenkiintoisesta historiasta ollaan nyt keräämässä materiaalia tulevaa kirjaa varten. (Huom: Entiset vapaaehtoiset, voitte lähettää minulle lyhyitä tekstejä kokemuksistanne Kodilla tätä kirjaa varten.)

Raamattukodilla on nyt uusia haasteita. Sen työ on alkanut kasvaa ja laajentua (ks. alla oleva lista tulevista kursseista.). Tämä on lopunajan työtä. Raamattuseurojen tulee yhdessä muiden kanssa saavuttaa vielä satoja kansoja, joilla ei ole mahdollisuutta kuulla Jumalan Sanaa, sillä sitä EI OLE käännetty kaikkien kansojen kielille. Kysymme rukoillen ja kiittäen (!), miten Herra haluaa johtaa Raamattukodin työtä eteenpäin tulevina vuosina.

Raamattukodin työ on laajentunut, niinpä on aika kertoa miten Raamattukodin työ toimii viikosta toiseen. Henkilökuntaan täällä kuuluu seuraava tiimi: Halvor ja minä (Halvor saa vapaaehtoisten saamaan kuukausisumman ja minä saan Lempäälän helluntaiseurakunnan lähettämän tuen erikseen). Viime vuonna monivuotinen vapaaehtoistyöntekijämme pastori Inkeri Tahvanainen sai lopultakin pidemmän viisumin. Hän on meille avuksi Kodin vierasemäntänä ja yhteyksissä Suomeen ja suomalaisiin ryhmiin. Hänen sydämellään on myös suomalaisten opiskelijoiden ja pastoreiden tutustuttaminen Raamatun maahan, Israeliin. Tukena tässä asiassa on myös miehensä Lauri Puputti, joka on usein palvellut autonkuljettajana Kodilla. Muita työntekijöitä ovat akateeminen assistenttimme Brian Kvasnica  joka hoitaa nyt pätevästi yhteyksiä yliopistoon ja viisumitoimistoon sekä toimii luennoitsijana ja oppaana oppilaillemme Raamatun maan tuntemuksessa Halvorin kanssa. Toimistossa sen juoksevia asioita hoitavat sihteerit Rebecca ja Anna, sekä kerran viikossa vieraileva pitkäaikainen kirjanpitäjämme Sheila – kaikki yllä olevat työntekijät saavat suhteellisen vaatimatonta tuntipalkkaa. Tuntipalkat ovat tulleet mukaan viime vuosina täällä asuville työntekijöille, joilla on täällä elämäänsä liittyvät menot. Kaikki käytännön työt: ruoanlaitto, opiskelijoiden kuljetukset, ostokset, siivoustyöt, puutarhanhoito sekä Kodin asuntojen huolto ovat pääasiassa suomalaisten vapaaehtoisten lahjaa Raamattukodille. Tämä on suuri taloudellinen apu ja se on myös esimerkki opiskelijoillemme ja muille siitä, kuka on suurin taivasten valtakunnassa, ”hän joka palvelee”.

Uusi työntekijä: Ihmeellisen johdatuksen kautta juuri tänä aikana puoleemme kääntyi eräs amerikkalainen nuori perheenpää, jolla oli ollut vuosia mielessä toimia raamatunkäännöstyössä. Hän oli asunut ja opiskellut Israelissa viisi vuotta ja suorittanut BA-tutkinnon Heprealaisessa yliopistossa (heprean kielellä!) ja maisterin arvon Raamatun tekstin eksegetiikassa USA:ssa. Pidimme pari Skype-haastattelua ja koimme, että hän ja hänen vaimonsa, jonka hän tapasi Israelissa, sopivat työyhteyteemme. Ihaninta oli kokea heidän kanssaan hengenyhteyttä ja tässä asiassa selvää Jumalan johdatusta. Adam ja Nikole van Gooar tulevat työyhteyteemme oman kannatusrenkaansa turvin helmikuussa 2016, jos Herra suo.

Suuri rukousaihe

Nyt ystävät tarvitsemme teidän väkevää rukousapuanne!

Niin kuin tiedätte, Raamattukodin työ on toiminut Herran armon varassa jo 20 vuotta ja kouluttanut tuona aikana yli 140 erikielistä kääntäjää. Nyt eräs amerikkalainen taho on perustanut suuren yhdistyksen päämääränään saavuttaa ”kaikki maailman kansat vuoteen 2033 mennessä” raamatunkäännöksien avulla. Yhdistyksellä on samanlainen työnäky: kouluttaa Israelissa kymmeniä kansallisia kääntäjiä ja siten nopeuttaa käännösten saamista monille uusille kansoille. Työtä on paljon. Vain 524 kielellä on koko Raamattu ja 1324 kielellä on vain Uusi testamentti. Raamattukodilla voi olla keskeinen rooli tässä tilanteessa.

Monet raamattuseurat ovat jo todenneet, että Raamattukodin yliopistollinen opinto-ohjelma on kaikkein tehokkain ja pätevin ohjelma kansallisille kääntäjille, sillä se antaa suhteellisen lyhyessä ajassa (n. 6 kk) hyvän perustan Raamatun kielen ja tekstin tuntemiselle. Heprean kielen tunteja modernissa ja Raamatun hepreassa kertyy peräti 254, tekstikurssien lisäksi. Opinto-ohjelmamme tärkeyden ymmärtäminen on rohkaisevaa. Mutta nyt tämä henkilö, jolla on suuria rahoja takanaan, haluasi meidän luovuttavan hänelle Raamattukodin johdon ja toivoisi meidän allekirjoittavan sopimuksen, jossa hänellä olisi määräysvalta. Miehellä ei kuitenkaan ole mitään taustaa raamatunkäännöstyöstä, eikä meidän arvokkaita yhteyksiä Heprealaisen yliopiston kanssa. Hän on suurten rahojen mies.

Miehen ehdotus tuntuu meille vieraalta, se edustaa toisenlaista periaatetta ja työmallia kuin meidän. Ihan toinen tilanne olisi, jos asianomainen tulisi arvostamansa Raamattukodin työn rinnalle ja tukisi Raamattukotia ja täällä opiskelevia raamatunkääntäjiä vaatimatta muuta.  Yhden opiskelijan kokonaismenot Israelissa kuuden kuukauden ajalta ovat 7 550 euroa. Se sisältää yliopiston opetuksen, ruoan ja asunnon, päivittäiset ajot yliopistolle, vakuutukset ja 18 päivän opintomatkat kautta maan.

Henkemme sanoo: ”Ei väellä eikä voimalla, vaan minun hengelläni, sanoo Herra” (Sakaria 4:6). Päätimme jatkaa eteenpäin edelleen samaan tapaan kuin aikaisemmin Herran armon varassa, turvaten Häneen ja kiittäen Raamattukodin ystävien esirukouksista ja tuesta. Olemme yhteydessä jatkossa amerikkalaiseen yhdistykseen palvelemalla heidän lähettämiä kääntäjiä. Rukouksemme on, että mahdollisimman monet kansat voisivat lähettää kääntäjänsä Raamattukodille. Se nopeuttaisi maailmanlaajuista työtä, sillä opinto-ohjelma takaisi tarkemman, luonnollisemman ja nopeamman käännöksen.

Toimintamme onkin jo laajentunut raamatunkäännöspiirien pyynnöstä vuoden 2016 kuuden kuukauden ranskankielisen pääkurssimme lisäksi. Raamatun maan kurssiohjelmassamme 2015-2016 ovat jo seuraavat osanottajat:
Nigerialaiset kansalliset konsultit                           8.-21.11.2015
Kansainväliset konsultit                                         29.11.-12.12.2015
Pohjois-Kanadan intiaanit                                      6.-15.1.2016
Nepalilaiset konsultit                                             19.3.-1.4.2016
Intialaiset konsultit                                                10.-23.4.2016
Kuurot viittomakielen kääntäjät                             syyskuu 2016
Raamatunheprean jatkokurssi runoteksteissä      14.11.-9.12.2016

Lisäksi on ollut keskusteluja Heprealaisen yliopiston kanssa muodostaa yli vuoden kestävä maisterin tutkinto nimenomaan Vanhan testamentin raamatunkääntäjille (48 opintopistettä).
Se on tarkoitettu Vanhan testamentin konsulteille, joista on huutava puute.

Näihin kaikkiin suunnitelmiin Raamattukoti ja sen työntekijät tarvitsevat runsaasti Herran armoa ja tukea. Tähän asti Herra on auttanut, kiitos ja kunnia Hänelle!

Perhe juhli merkkipäiväämme

img_7912 family.jpg

Kesäkuun 12. pnä vietimme 50-vuotishääpäiväämme yhdessä Raamattukodin perhekunnan kanssa (ks. edellinen kirjeemme). Nyt elokuussa vietimme kolme ihanaa päivää Galileassa oman perheemme kanssa, lastemme Danielin, Shirin ja Lielin ja heidän lastensa kanssa (Shiri asuu Bostonissa USA:ssa). Olin viettänyt lapsuusvuoteni 7-vuotiaasta alkaen Galileassa ja nyt sain näyttää perheelle sitä kotia, johon tulimme Syvännön perhekuntana vuonna 1949.

children on stairs.jpg

Oheisessa kuvassa olemme Halvor ja minä, lapsemme ja kaikki lastenlapsemme (12) lapsuuden kotini rappusilla. Mitä tähän voisi muuta sanoa kuin, että Herran armo on ollut sanoinkuvaamattoman suuri! Suuri ilonaihe on myös se, että lastenlapsemme haluavat tietoisesti seurata Herraa.

Galileassa kävimme perheenä isoisä Halvorin opastuksella niillä paikoilla, missä Jeesus oli toiminut, mm. Vuorisaarnan vuori, Tabgha (leivän ja kalan -kirkko), Kapernaum, sekä olimme perheenä mieleenpainuvalla veneretkellä Genesaretin järvellä, jossa lapset myös uivat paljon. Jätimme lapsenlapsillemme tärkeitä yhteisiä muistoja ja hengellistä perintöä.

Suomen vierailu 11.-20.9.2015

img_9135 (mh).jpg

Syyskuussa tulemme Halvorin kanssa Suomeen lyhyelle kiertueelle. Aiheemme on ”Kohti päämäärää – Raamattukodin työssä ja elämässäsi”. Meillä on myös tilaisuus olla puhujina mielenkiintoisessa ja monivivahteisessa Syvemmälle Raamattuun -tapahtumassa 11.-13.9. Lohjan Vivamossa. Tervetuloa mukaan! Ilmoittautumiset suoraan Vivamoon, puh. 0207 681 760 tai vivamo@sana.fi. Tarkempi ohjelma osoitteesta https://fin.bibletranslators.org/wp-content/uploads/2015/08/Vivamon-ohjelma-11-13-9-2015.pdf

Lempäälän perinteisillä Israel-juhlilla (osoite: Kanavan koulu, lukio, Tampereentie 1, Lempäälä) olemme mukana sunnuntai-iltapäivänä 13.9.
Klo 14 Raamatunkäännöstyön haasteita (Mirja ja Halvor Ronning), klo 16 kahvit ja klo 17 päätöstilaisuus.

Näiden jälkeen vierailemme seuraavilla paikkakunnilla:
Ma 14.9. neuvottelut kesken
Ti 15.9. klo 18.30    Turun Raunistulan seurakuntatalo, Murtomaantie 12
Pe 18.9. klo 18.30    Kouvolan Vapaaseurakunta, Ahdinkatu 25
La 19.9. Mikkelin Vapaaseurakunta, Savilahdenkatu 26
              klo 16 Halvorin raamattutunti & klo 18 Israel-ilta

Tervetuloa näihin tilaisuuksiin! Kerromme uusista haasteista.

Vuonna 2014 Päivä Osakeyhtiön kustantamaa Profeetta Jesaja puhuu -kirjaa on myynnissä Vivamossa ja muissa tilaisuuksissamme vierailujen aikana. Tämä on käännös, joka perustuu laajoihin alkutekstin tutkimuksiin. Kirjojen tuotto menee raamatunkäännöstyön hyväksi.

Olemme televisio-ohjelman kuvauksissa TV7:llä perjantaina 18.9. Ohjelman tiedot myöhemmin TV7:n nettisivulta, www.tv7.fi.
HUOM. Torstaina 28.8. klo 20.30 TV7 näytti kappaleen 29.3.2015 pidetystä Raamattukodin 20-vuotisjuhlista Heprealaisella yliopistolla. Ohjelma löytyy linkistä http://www.tv7.fi/vod/player/?program=46249

Lennämme 21.9. Suomesta Moskovaan neuvottelemaan raamatunkäännösinstituutin (Institute of Bible Translation, IBT) kanssa ja palaamme Israeliin 25.9.

Rukousaiheita Herralle tiettäväksi – kiitoksien kera: ensi vuoden opiskelijat sekä syksyn matkat ja konferenssit.

 

Herran armon varassa!
 
Mirja ja Halvor
PS. Kiitos monille vapaaehtoisille, jotka ovat auttaneet kesän aikana kotien hoidossa. Ja erikoisesti Maarit Kattilakoskelle, joka on auttanut minua ja Kotia monin tavoin ja on myös mukana kirjaprojektissa keräten materiaalia.

Kiitos lahjastasi Raamattukodin työhön

Raamattukoti toimii yksityisten lahjoitusten ja vapaaehtoistyön varassa. Ne mahdollistavat Raamattukodin toiminnan ja ovat Jumalan suurta siunausta ja armoa.

Tilinumero:
FI26 5790 1220 0850 55
SWIFT: OKOYFIHH

Viitenumerot:
1009 Raamatunkääntäjien koulutus Israelissa
1096 Uusien äidinkielisten Raamattujen käännöstyö ja painattaminen
1025 Missä tarve on suurin
1151 Hepreaa kansoille – raamatunkääntäjien opetus

Poliisihallitus on myöntänyt 3.3.2022 rahankeräysluvan nro RA/2022/326, voimassa 3.3.2022 lähtien.

Lahjoita Raamattukodille

Kerättyjen varojen käyttötarkoitus:

  • Israelissa toimivan Jerusalemin Raamattukodin toiminnan ja sen opiskelijoiden Raamatun heprean ja maan opintojen ja käännöstyön tukemiseen
  • raamatunkäännöstyön konsulttien ja raamatunkääntäjien heprean kielen ja Raamatun maan opintojen tukemiseen Israelissa ja eri maissa tai internetin välityksellä pidettävillä kursseilla
  • äidinkielisten Raamattujen painattamiseen eri puolilla maailmaa
  • raamatunkäännöstyötä auttavan materiaalin valmistamiseen
  • Raamattukodin ja sen toiminnan sekä raamatunkäännöstyön tunnetuksi tekemiseen Suomessa