Rakkaat ystävät!
Terveisiä Raamattukodilta! Vuosi 2015 on kohta ohi. On aika katsoa taaksepäin. On aika katsoa myös eteenpäin. On ollut paljon haasteita, mutta on ollut myös paljon armoa.
Raamattukodin pihalla on edesmenneiden vanhempieni kodin puutarhasta tuomani kaktus. Se kukkii vain kerran vuodessa ja vain yhden yön ajan – ”yönkuningatar” nimeltään. Tänä vuonna se kukki juuri kun Mualimankaekkeus-vapaaehtoistiimi oli paikalla. Kalevi Marin otti tämän kuvan.
Tuo ihmeen kaunis, puhtaan valkoinen kukka muistuttaa vanhempieni kokonaisvaltaisesta, puhdassydämisestä palvelusta Israelissa yli 50 vuoden ajan. Ilman isäni K.Syvännön kutsua tähän maahan perheensä kanssa, en olisi oppinut rakastamaan hepreankielistä Raamattua jo alakoulusta asti. Tuolta juontuvat Raamattukodin juuret.
Tämä yön pimeydessä kukkiva vitivalkoinen kukka muistuttaa myös ajasta, jossa elämme. Aikamme pimenee pimenemistään. Kuulemme hirmuteoista, terrorismista, pommituksista, siviilien kärsimyksistä. Terrorismin uhrien määrä on kasvanut tuhansiin esimerkiksi Nigeriassa (7,512 uhria vuonna 2014), näin raportoi ”Institute for Economics and Peace”. Maita, jotka ovat terrorismin kärkipäässä, ovat Nigeria, Irak, Syyria, Pakistan ja Afganistan. Nyt terrorismi on leviämässä myös Eurooppaan.
Joulun sanoma liittyy tähän. Raamattu puhuu valosta ja pimeydestä. ”Pimeys peittää maan ja synkkyys (hepr. ’raskas pilvi/sumu’) kansakunnat”… ”mutta sinun ylläsi loistaa Herra… ja kansakunnat vaeltavat sinun valossasi” (Jes. 60:2). Messiaan tulo liittyy valoon. ”Kansa, joka vaeltaa pimeässä maassa, näkee suuren valon…” (Jes. 9:1). Se valo on Kristus: ”Sillä lapsi on meille syntynyt, poika on meille annettu” (Jes. 9: 5). Hänen kauttaan ihmiskunta sai pelastuksen sanoman ja syntien anteeksiannon armon! Valon pimeyteen! Sitä juhlikaamme! Siitä iloitkaamme!
Uutisia kuunnellessamme alamme ymmärtää paremmin, että nuo kauheudet, joista kuulemme, eivät johdu pääasiallisesti sosiaalisista olosuhteista tai sivistyksen ja koulutuksen puutteesta, vaan henkivalloista. Samanaikaisesti hirmutekojen kanssa muslimimaailmassa on myös suurta hengellistä nälkää, ja pinnan alla tapahtuu suuria asioita. Rukoilkaamme heidän ja myös murhamiesten puolesta.
Rukouksen ja anteeksiantamuksen asioita muuttavasta voimasta kertoo USA:ssa tänä kesänä sattunut tapaus. Valkoihoinen nuori mies ampui kuoliaaksi yhdeksän mustaihoista naista ja miestä, jotka olivat kokoontuneet raamattupiiriin. Ensimmäisessä oikeuden istunnossa oli läsnä sekä murhaaja että murhattujen sukulaisia. Eräs nainen oli menettänyt rakkaan äitinsä. Yllättäen hän käänsi katseensa suoraan murhaajaan ja sanoi:
”Olen menettänyt jotain erittäin kallista minulle, rakkaan äitini. Mikään ei tule olemaan sama enää, mutta minä annan sinulle anteeksi. Jos Jumala antaa sinulle anteeksi, minä annan sinulle anteeksi.” Nämä neljä sanaa kaikuivat oikeussalissa, ja sieltä kaapeleita pitkin television ja radion kautta hämmästyneelle maailmalle. – Näin kuvasi tilannetta Time-lehti (23.11.2015), jonka etusivun otsikko oli: ”Voiko antaa anteeksi…murhaajalle?”
Anteeksianto perustuu Kristuksen anteeksiantoon vielä ollessamme syntisiä. Katumuksen kautta saadaan vapaus syyllisyydestä. Jeesus sanoi: ”Parannusta syntien anteeksiantamiseksi on saarnattava Hänen nimessään kaikille kansoille, alkaen Jerusalemista.” (Luuk. 24: 47)
********************
Uutisiamme
Nigerialaiset konsultit, joiden viisumitaistelusta kerroimme edellisessä kirjeessä, olivat täällä kahden viikon intensiivisellä Raamatun maan kurssilla ja ovat jo palanneet vaativiin tehtäviinsä eri puolille Nigeriaa. Nämä kahdeksan kääntäjää oli valittu Raamattukodin kurssille osana heidän kouluttamistaan päteviksi ja toimivaltaisiksi käännöskonsulteiksi. Konsultin työhön vaaditaan vuosien valmennus. Näistä kääntäjistä huokui syvä usko ja nöyryys. Monet tekevät työtä hyvinkin vaikeissa ja myös vaarallisissa olosuhteissa pienten kaukaisten kieliryhmien hyväksi. Eräs pariskunta kertoi, miten he olivat päätyneet käännöstyöhön, kun joku kansa oli ollut niin eristetty muista heimoista, etteivät he osanneet edes hausaa, Nigerian yleisintä kauppakieltä, englannista puhumattakaan. Heille sanoma menee perille ainoastaan heidän omalla kielellään.
Eräs heistä oli joutunut pakenemaan kodistaan henkensä edestä. Koti oli poltettu ja hävitetty, kun Boko Haram oli hyökännyt kylään. Hän kertoi siitä melkein sivumennen osana tilanteesta Nigeriassa. Kuitenkin juuri tämä kääntäjä oli joukon iloisin ja loisti Kristusta.
Yksi naisopiskelija, entinen muslimi, kertoi meille käännöstyöstään ja selitti, että alussa heitä oli kaksi kääntäjää, mutta sitten toinen murhattiin ja nyt hän on yksin kääntämässä Jumalan sanaa omalle kansalleen. Hänen kansansa asustaa Pohjois-Nigeriassa, jossa Boko Haram hallitsee aluetta, ja niinpä hän nyt asuu muualla. Tämä entinen valtion hyvässä virassa ollut hento nainen, nyt minimipalkalla, sanoi minulle hiljaa, silmät kirkkaina: ”Sinähän tiedät, kun Herra kutsuu…”.
Parhaillaan Raamattukodilla on meneillään toinen konsulttikurssi. Tämä kurssi on länsimaisille kokeneille konsulteille. Heidän monivuotiset palvelumaansa ovat Madagaskar, Nigeria, Azerbaidzhan, Papua-Uusi-Guinea ja Intia. Kaikki heidän oppimansa asiat ja heidän kokemuksensa tällä kurssilla rikastuttavat noissa maissa tehtyjä käännöksiä.
Näitä molempia perätysten Raamattukodilla opiskelleita ryhmiä ajalla 8.11.-12.12. palvelivat Kodilla uskollinen vapaaehtoiskokkimme Dawn Englannista apunaan Hirsikodin emäntänä Ruut Hiekkanen. Ruut pitää Raamattukotia toisena kotinaan ja on jo neljänä vuonna uhrannut lomansa palvelemalla syksyllä pidettyjen kurssien osanottajia. Heitä on ollut Kiinasta, Intiasta ja Keniasta, Nigeriasta ja muista maista.
Tänä vuonna lisäapuna ovat olleet teologian opiskelijat Susanna ja Vesa Julin. Heille tämä aika Raamattukodilla ja Israelissa on osa heidän käytännön harjoitteluaan Itä-Suomen yliopistoon. Harjoittelua johtaa Inkeri Tahvanainen, joka opettaa syksyisin samaisessa yliopistossa. Vesa on ollut suurena apuna ollessaan kuskina molemmilla Raamatun maan konsulttikursseilla, Susanna taas oli muuna apuna ensimmäisellä kurssilla. Kurssin puitteissa osanottajat saavat hyvän kuvan Raamatun maan historiasta, arkeologiasta, maanviljelyksestä, kasveista ja eläimistä. Julinit tutustuvat myös muihin kristillisiin toimijoihin Jerusalemissa ja Israelissa. Heidän harjoittelunsa tekee mahdolliseksi Ryttylän kansainvälisen linjan harjoittelijan Emmi Pietalan apu hänen opettaessaan ja hoitaessaan päivittäin Julinien kolmea lasta (10-, 8- ja 2,5-vuotiaat).
*******************
Raamatunkäännöskonferenssi 2015
Lokakuun puolivälissä osallistuimme Halvorin kanssa Wycliffe-raamatunkäännösjärjestön organisoimaan kansainväliseen konferenssiin Dallasissa, Texasissa. Konferensseja on pidetty joka toinen vuosi vuodesta 2001. Olemme olleet mukana useissa niistä.
Vuoden 2015 konferenssi oli suurin kaikista: 450 osanottajaa 68:sta eri maasta, 43:sta eri yhdistyksestä mukaan luettuna Raamattukoti. Meillä oli oma esittelypöytä ja suuri, kaunis posteri seinällä. Raamattukodin opinto-ohjelma palvelee periaatteessa kaikkien yhdistysten kääntäjiä. Konferenssin anti oli suuri. Tarjolla oli neljän päivän aikana 95 osanottajien pitämää esitelmää raamatunkääntämiseen liittyvistä aiheista, käännösongelmista tai tietokoneohjelmista.
Suurin ilo oli kuitenkin tavata entisiä oppilaitamme, jotka ahertavat käännöstyössä eri maissa johtavissa asemissa. Konferenssissa tapasimme 33 heistä, jotka olivat asuneet ja opiskelleet Raamattukodilla. He muistelivat sitä aikaa suurella lämmöllä ja kokivat ajan olleen heille erittäin merkittävä työssään. Kokoonnuimme yhteen eräällä kahvitauolla. Tässä kuva siitä (olemme pahoillamme että kuva on epäselvä).
Raamattukodin oppilaita käännöskonferenssissa
Konferenssin päätösillallisella tilaisuuden vetäjä pyysi osanottajia nousemaan ryhmittäin seisomaan maanosien mukaan, missä itsekukin palveli – Aasiassa, Afrikassa, entisessä Neuvostoliitossa, Kauko-Idässä tai Tyynen valtameren alueella. Oli mielenkiintoista todeta, miten monissa maissa käännöstyötä tehdään. Seuraavaksi kysyttiin palveluvuosia: ”10 vuotta, 20 vuotta, 30 vuotta, 40 vuotta.” Me nousimme 20 vuoden kohdalla. Yksi henkilö oli ollut käännöstyössä 50 vuotta!
Istuessamme salissa totesin, että tuossa salissa olevat henkilöt edustivat mahdollisesti melkein koko olemassa olevaa raamatunkäännöstyötä maailmassa. Raamattukodilla on etuoikeus kuulua tuohon joukkoon, jonka päämääränä on välittää puhdas Jumalan sana kaikille kielille ja kansoille!
Te, ystävät, olette oleellisesti mukana tässä työssä esirukouksin ja lahjoin. Samoin ovat mukana myös rakkaat vapaaehtoiset – sekä ne, jotka huoltavat rakennuksiamme, että ne, jotka hoitavat Kodin arkipäivän pyörityksen.
Yksi ilonaihe on se, että lyhempiaikaisten vapaaehtoisten lisäksi Raamattukotia palvelee kesäkuuhun asti myös monivuotinen vapaaehtoisemme Inkeri Tahvanainen sekä miehensä Lauri Puputti, meidän uskollinen ranskaa osaava kuskimme. Hän otti kuusi kuukautta palkatonta lomaa työstään Suomessa palvellakseen Raamattukodilla.
Suurkiitos teille kaikille!
Juhlikaamme joulua kiittäen kaikesta siitä, mitä olemme saaneet sisäisesti ja ulkonaisesti – Herran armosta! Kiitetään myös rakkaasta isänmaastamme. Näin juhlimme sitä Kodilla, Inkerin ottaman kuvan kertomana:
Raamattukodin puolesta,
Mirja Ronning
Rukousaiheena mainittakoon ensi vuoden ranskankielisen pitkän kurssin
viisumianomukset, jotka luovutetaan sisäministeriöön 10.12.2015. Toivon mukaan saamme positiivisen vastauksen joulukuun loppuun mennessä. Rukoillaan sitä yhdessä!
UUTTA: Työ laajenee. Vuosi 2016 sisältää ranskankielisen pitkän kurssin lisäksi kaksi mielenkiintoista lyhytkurssia:
1) kurssi Nepalissa toimiville kääntäjille ja konsulteille maaliskuussa ja
2) kurssi Intiassa toimiville kääntäjille ja konsulteille huhtikuussa. Kurssit tapahtuvat samanaikaisesti pitkän kurssin kanssa. Molempien kurssien kansallisille osanottajille pitää hankkia viisumit. Keväästä 2016 tulee haastava. Siihen tarvitaan paljon Herran apua ja armoa! Siihen sulkeudumme!
Turistiryhmät ovat tervetulleita kahville Raamattukodille, varaus etukäteen! Mikäli joku ei ole vielä löytänyt itselleen sopivaa matkaryhmää kevääksi, yksi mahdollisuus on liittyä Maarit Kattilakosken/Waltteri Haapalan ryhmään 10.-17.4.2016. (mkattilakoski@gmail.com).