toimisto@raamattukoti.fi

Jerusalemin Raamattukodin ystävät ry

toimisto@raamattukoti.fi

Kevätkurssin opiskelijat saivat todistuksensa

28 kesä 2024

Uutiskirje 7/2024

  • Mirja Ronningin tervehdys
  • Bob Carterin tervehdys
  • Toimistomme kiinni 1.7.-4.8.
  • Radio-ohjelma Radio Patmoksessa
  • Syyskauden tilaisuudet

Rakkaat ystävät!

Torstaina oli vuoden suurin ja merkittävin tapahtuma, todistustenjakotilaisuus Heprealaisella yliopistolla Skopus-vuorella. Kokoonnuimme sinne iloitsemaan iloitsevien eli opiskelijoiden kanssa, jotka ovat saaneet päätökseen yliopiston vaativan opinto-ohjelman. He aloittivat opiskelut kanssamme jo viime syksynä heprean kieliopin esivalmistavan Zoom-opetuksen avulla. Viimeiset kolme kuukautta he ovat asuneet hirsikodilla yhtenä monikansallisena perhekuntana vapaaehtoisten ja Bobin ja Amyn kanssa. Perhekunta koostuu ihmisistä, jotka tulevat hyvin erilaisista maisemista ja kulttuureista eri Afrikan maista, Pohjois-Amerikasta ja Etelä-Amerikan pohjoisosasta Surinamista sekä suomalaisista! Hyvin on kaikki mennyt.
Alla kuvassa: Surinamelaisen opiskelijan (oik. alhaalla) käännöstiimiläisiä ja paikallisen Yhtyneitten Raamattuseurojen johtohenkilöitä (ylh.)

Tähän kurssiin on opiskelijoilta ja muilta vaadittu sisua, sinnikkyyttä ja päämäärätietoisuutta. Ensimmäinen kysymys kaikkien mielessä sodan alettua 7.10.23 oli, jatkaako Zoom-opiskelua Luka Manevichin johdolla. Toteutuuko kurssi ollenkaan? Israelista tuli päivittäin pelottavia uutisia eri puolille maata ammutuista raketeista, jokunen tuli myös Jerusalemin lähistölle. Yksikään opiskelija ei kuitenkaan ilmaissut epäilyjään tulla Israeliin, kun sen aika tuli maalis-huhtikuun vaihteessa kolmen Zoom-kurssin jälkeen. 

Tämän sisukkuuden syy tuli ilmi, kun tapasimme opiskelijat. Suurimmalla osalla heistä on hengellistä vastuuta vaativissa tehtävissä: kolme heistä on seurakunnan pastoreita tai nuorisopastoreita, muut kantavat vastuuta käännöstyössä. He eivät kysyneet miltä tuntuu, pelottaako, jaksetaanko, vaan jos tarve on, luetaan heprean läksyt yli puolenyön. Sillä seurauksella, että zimbabwelainen kääntäjä alkoi viimeisellä viikolla puhua ajoittaisista rintavaivoista. Päätimme viedä hänet yliopiston vakuutuksen puitteissa klinikalle. Siellä hänellä todettiin hyvin alhainen verenpaine nuorelle miehelle. Matka ensiapuun muuttui pitkäksi tutkimuspäiväksi. Diagnoosi: stressireaktio, joka levätessä rauhoittuu. 

Tongan käännöstiimi.

Sain käydä tämän tongan kielen pastori-kääntäjän kanssa pitkiä keskusteluja ja opin kunnioittamaan hänen ja muiden opiskelijoiden sinnikkyyttä täyttää tehtävänsä mahdollisimman hyvin. Tässä toteutuu Raamattukodin työnäky, huolehtia opiskelijoista kokonaisvaltaisesti niin, että he voivat käyttää ajan tarkasti opiskeluun.

Juhlimme opiskelijoiden kanssa tämän erikoisen vuoden satoa: Jotka kyynelin kylvävät, he riemuiten leikkaavat elämän leipää varten. Sunnuntaiaamuun mennessä opiskelijat palaavat kotimaihinsa, samoin Bob ja Amy ja rakkaat viimeiset kolme vapaaehtoista. Tiistaina hirsikoti hiljenee kokonaan, kun viimeinenkin opiskelija palaa Afrikkaan. 

Herran armo on ollut suuri, kun sotauutisten ja tapahtumien keskellä Raamattukoti on saanut olla siunaukseksi, jonka nämä kääntäjät vievät eteenpäin maihinsa. 
Kiitos kaikista rukouksista, kaikesta avusta ja työstä Raamattukodin hyväksi. 

Herran armon varassa,
Mirja Ronning

*****

Opiskelijat Orin (vas.) ja Amyn ja Bobin sekä Halvorin kanssa.

Lukukauden päättäjäiset 27.6.2024

Päättäjäistilaisuus oli hieno. Kiitetään Jumalaa kevään kahdeksasta opiskelijasta, jotka tekivät kovasti työtä kuuden kuukauden ajan. Opinto-ohjelma sisälsi seuraavat kurssit: elävä Raamatun heprea, heprealaisen Raamatun tekstin historia ja tekstikritiikki, semantiikka, diskurssianalyysi, Raamatun runotekstit ja tietysti Raamatun maan historiallinen maantiede. He sukelsivat syvälle Jumalan sanaan hepreaksi ja näkivät useimmat keskeiset Vanhan testamentin kohteet maassa, mikä auttaa heitä auttamaan käännöstiimejä niiden työssä.

Toivotin vieraamme tervetulleeksi päätösjuhlaan ja Halvor Ronning kertoi Raamattukodin työnäystä. Kerroin sitten kurssista ja joistakin sen iloista ja haasteista. Raamatun runouden opettajamme Murray Salisbury kertoi runokurssista. Opiskelijoiden edustajana puhui Olalekan Bamidele Nigeriasta. Sitten näimme hienon powerpoint-esityksen. Oli hauska nähdä kuvia lukukauden ajalta ja videopätkiä, joissa konsultit kertoivat kukin yhden asian, jonka he kääntäisivät nyt toisin opiskeltuaan Raamattukodilla.  

Bob Carter ja Yoel Nesson.

Olimme iloisia siitä, että pitkäaikainen ystävämme Yoel Nesson pääsi mukaan ja piti puheen. Hän oli Heprealaisen yliopiston Rothbergin kansainvälisen koulun erityisohjelmien johtaja silloin, kun Raamatunkääntäjien koti aloitti toimintansa. Hän aikoinaan puolsi sitä, että Heprealainen yliopisto hyväksyisi ohjelmamme ja kurssimme omiksi kursseikseen. Hän rohkaisi meitä ja lausui siunauksen.

Todistukset jakoi Rothbergin kansainvälisen koulun vararehtori, joka kunnioitti oppilaita tällä tavoin. He olivat syystäkin ylpeitä saadessaan todistuksen, joka kertoo heidän kovasta työtään.

Opiskelijat lausuivat hepreaksi Jeremian 31:17: ”Sinulla on tulevaisuuden toivo, sanoo Herra, ja lapsesi palaavat omalle maalleen.” Työntekijämme Or Nakirekanti selitti, että tämä jae valittiin kertoaksemme vieraillemme, että olemme huolissamme Gazassa olevista panttivangeista ja rukoilemme heidän turvallisen paluunsa puolesta. Lopuksi lausuimme kaikki yhdessä Aaronin siunauksen hepreaksi: ”Herra siunatkoon sinua ja varjelkoon sinua, Herra valaiskoon kasvonsa sinulle ja olkoon sinulle armollinen. Herra kääntäköön kasvonsa sinun puoleesi ja antaa sinulle rauhan.” (4. Moos. 6:24–26)

Jumalan siunauksen lausuminen hänen kansalleen oli sopiva tapa päättää seremonia. 

Haluan kiittää teitä suomalaisia ystäviämme siitä, että olette auttaneet tekemään tämän työn mahdolliseksi. Tämä päättäjäistilaisuus oli vain pieni muistutus kaikesta teidän työstänne puolestamme, kaikista rukouksista, joita lähetätte Isän eteen ja anteliaisuudestanne, jotta opiskelijat voivat saada tämän todella elämää muuttavan kokemuksen Raamatun maassa. Jumala siunatkoon teitä.

Bob Carter

*****

Suomen toimistomme on suljettuna 1.7.‒4.8.2024

Koordinaattori Maarit Kattilakoski on kesälomalla 1.7.–4.8.2024. Kiireellisissä asioissa voit ottaa yhteyttä puheenjohtajaan John Remekseen, john.remes (at) pp.inet.fi.

Siunattua ja levollista kesää!

*****

Radio-ohjelma Radio Patmoksessa

Raamattukodin ystävät -ohjelma Radio Patmoksessa on kesätauolla heinäkuun ajan.

Seuraavassa ohjelmassa pe 2.8. klo 16.30 ja la 3.8. klo 12 uutisten jälkeen kuulemme paraguaylaisen käännöskonsultin José Oviedon puheen. Tulkkina Johanna Manner ja toimittajana Maarit Kattilakoski.

*****

Syyskauden tilaisuuksia

Maarit Kattilakoski 
su 25.8. klo 14.00 Karvia, Seurakuntatalo, Kirkkoväärtintie 1
su 29.9. klo 17.00 Kajaani, Kansanlähetyskoti, Sammonkatu 5
ti 1.10. klo 18.00 Paltamo, Seurakuntakoti, Puolangantie 14
ke 2.10. klo 18.00 Suomussalmi, Helluntaiseurakunta, Säröspinontie 14
to 14.11. klo 12.00 Muurame, Nuorisoseurantalo, Mikkolantie 6

Raamattukodin johtaja Bob ja Amy Carter 3.–12.9.
ti 3.9. klo 18.00 Helsinki, Metrokappeli, Keinulaudankuja 4 B
ke 4.9. klo 18.00 Lahti, Helluntaiseurakunta, Kiveriönkatu 1
to 5.9. klo 18.00 Hämeenlinna, Vapaakirkko, Sibeliuksenkatu 17
la 7.9. alk. klo 13 Lempäälä, Israel-päivä Virta-kampus, Valkeakoskentie 19
su 8.9. klo 11.00 Ylöjärvi, Helluntaiseurakunta, Asemantie 2
su 8.9. klo 18.00 Parkano, Vapaaseurakunta, Satakunnankatu 32
ma 9.9. klo 18.30 Vaasa, Helluntaiseurakunta, Asemakatu 24
ti 10.9. klo 18.00 Pori, Vapaakirkko, Karhunkatu 13
ke 11.9. klo 18.00 Turku, Agape-sali, Luostarinkatu 14
to 12.9. klo 18.00 Salo, Helluntaiseurakunta, Mököistenkatu 18

Raamatun maan, luonnon ja kasvien asiantuntija Ronit Maoz 15.–24.10. 
ti 15.10. klo 18.00 Kotka, Helluntaiseurakunta, Kaivokatu 10
ke 16.10. klo 18.00 Lappeenranta, Luukkaan Pysäkki, Hallituskatu 35
to 17.10 klo 18.00 Savonlinna, Helluntaiseurakunta, Tottinkatu 4
la 19.10. klo 18.00 Joensuu, Pielisensuun kirkko, Huvilakatu 8b
su 20.10. klo 11 & 13 Lapinlahti, Helluntaiseurakunta, Kumminkuja 3
ma 21.10. klo 18.00 Jyväskylä, Helluntaiseurakunta, Okkerinkatu 2
ke 23.10. klo 18.00 Huittinen, Vapaaseurakunta, Lauttakylänkatu 1
to 24.10. klo 18.30 Vantaa, Korson helluntaiseurakunta, Myyrätie 6

Kiitos lahjastasi Raamattukodin työhön

Raamattukoti toimii yksityisten lahjoitusten ja vapaaehtoistyön varassa. Ne mahdollistavat Raamattukodin toiminnan ja ovat Jumalan suurta siunausta ja armoa.

Tilinumero:
FI26 5790 1220 0850 55
SWIFT: OKOYFIHH

Viitenumerot:
1009 Raamatunkääntäjien koulutus Israelissa
1096 Uusien äidinkielisten Raamattujen käännöstyö ja painattaminen
1025 Missä tarve on suurin
1151 Hepreaa kansoille – raamatunkääntäjien opetus

Poliisihallitus on myöntänyt 3.3.2022 rahankeräysluvan nro RA/2022/326, voimassa 3.3.2022 lähtien.

Lahjoita Raamattukodille

Kerättyjen varojen käyttötarkoitus:

  • Israelissa toimivan Jerusalemin Raamattukodin toiminnan ja sen opiskelijoiden Raamatun heprean ja maan opintojen ja käännöstyön tukemiseen
  • raamatunkäännöstyön konsulttien ja raamatunkääntäjien heprean kielen ja Raamatun maan opintojen tukemiseen Israelissa ja eri maissa tai internetin välityksellä pidettävillä kursseilla
  • äidinkielisten Raamattujen painattamiseen eri puolilla maailmaa
  • raamatunkäännöstyötä auttavan materiaalin valmistamiseen
  • Raamattukodin ja sen toiminnan sekä raamatunkäännöstyön tunnetuksi tekemiseen Suomessa