toimisto@raamattukoti.fi

Jerusalemin Raamattukodin ystävät ry

toimisto@raamattukoti.fi

Raamattukodin uusi johtaja on valittu

3 helmi 2023

Raamattukodin ystäväkirjeen 2/2023 sisältö:

  • Raamattukodin uusi johtaja Bob Carter 1.4. lähtien 
  • Ronit Maoz kiertueella Suomessa 1.-12.2.

*****

Rakkaat Raamattukodin ystävät!

Vaikka tiedättekin Raamattukodin historian, haluan aloittaa kirjeeni kertomalla työmme vaiheista. Niissä kaikuvat matkalaulun sanat: ”Jos Herra ei taloa rakenna, turhaan sen rakentajat näkevät vaivaa” (Ps. 127:1). Tämä jae laitettiin pienenä käärönä hepreaksi ja suomeksi hirsikodin perustuksiin sen rakennusvaiheessa vuonna 2009. Hirsikoti vihittiin vuonna 2010. Raamattukodin toiminta alkoi vuokra-asunnossa Mevasseret Siionissa syksyllä 1995, jolloin alkoi ensimmäinen raamatunkääntäjien viiden kuukauden kurssi. Työ on jatkunut katkeamatta 27 vuotta, tänä aikana Halvor ja minä olemme saaneet johtaa toimintaa Herran tuen ja armon varassa.  

Toinen matkalaulu antaa varmuutta jatkoon, Ps. 125:1. ”Jotka Herraan turvaavat, ovat kuin Siionin vuori. Se ei horju vaan pysyy ikuisesti.” Herra on ollut uskollinen ja mahdollistanut työn jatkumisen vuodesta toiseen. Raamattukodin pitkällä kurssilla on saanut 210 opiskelijaa syventyä Jumalan sanan alkukieleen sekä Raamatun maahan voidakseen kääntää tarkasti ja luontevasti. Usein käännös on ensimmäinen kirja, jonka kansa saa lukea omalla kielellään. 

Viimeisten parin vuoden aikana olemme kyselleet Herralta, milloin luovutamme työn toisille, ja ihmiset meiltä ’milloin menette eläkkeelle’. Olemme kyselleet ystäviltä ja työtovereilta, pitäisikö johtajan tehtävä avata haettavaksi, vastaus on aina ollut: ”Ei. Rukoillaan. Herra tietää.” Vastauksena rukoukseen Jumala on täyttänyt Raamattukodin tarpeet, monesti ihmeellisellä tavalla. Tämä työ on kutsumustyö, sen voi antaa henkilöille, joille raamatunkäännöstyö on elämäntehtävä. Silloin on turvallista luovuttaa työ toisille. Aikaa kului, Halvor täytti viime kesänä 86 vuotta ja minä 80.

Bob ja Amy Carter

Elokuussa 2022 alkoi tapahtua. Raamattukodilla oli silloin jokavuotinen kuukauden kurssi Uuden testamentin käännöksiä johtaneille konsulteille, jotka halusivat valmistua Vanhan testamentin konsulteiksi. Siinä yhdistyivät sekä Raamatun heprean että maan opinnot. Ennen tätä kurssia he opiskelivat noin kymmenen kuukautta Raamatun hepreaa netin välityksellä. Tämän kurssin on perustanut vuonna 2016 pitkäaikainen ystävämme Bob Carter yhdessä vaimonsa Amynkanssa. Bob ja Amy rakastivat molempia aiheita jo 80-luvun lopulla, jolloin Bob opiskeli Jerusalemissa samassa instituutissa, jossa Halvor luennoi Raamatun maantietoa ja minä Raamatun hepreaa. Sieltä juontuu ystävyytemme. Bob on toiminut VT:n käännöskonsulttina eri puolilla maailmaa kymmenissä projekteissa. Raamattukoti alkoi keskittyä konsulttien kouluttamiseen kaksi vuotta sitten. 

Kun Bob ja Amy olivat elokuussa Israelissa, pyysimme heitä rukoillen harkitsemaan, voisiko Bob ottaa Halvorin roolin Raamattukodin kansainvälisenä johtajana. Koska Bob on Seed Companyn (Wycliffe) työntekijä, hän kääntyi johtajansa puoleen. Tämän vastaus oli hämmästyttävä: ”Ei mitään ongelmaa. Me voimme sisällyttää tuon tehtävän osaksi sinun työtäsi.” Vastaus tuntui odottamattomalta, ja Bob kysyi asiaa vielä yhdistyksen muilta vastuuhenkilöiltä ja seurakuntansa pastorilta – vastaus oli sama. Kaikista suurin ihme oli kuitenkin se, että Seed Company maksaa myös Bobin palkan!! Nämä johtomiehet näkivät, että työ on yhteinen kaikille, joiden päämäärä on edesauttaa raamatunkäännöstyötä eri kansojen hyväksi. 

Myöhemmin ehdotimme Israelissa Raamattukodin hallitukselle, että Bob ja Amy voisivat olla Halvorin työn jatkajia. Keskustelujen jälkeen hallitus äänesti yksimielisesti Bobin tähän tehtävään. He näkivät tässä selvän Jumalan johdatuksen, sillä näin työ tulee selvästi jatkumaan saman työnäyn innoittamana. Ongelmaksi jää, että he voivat olla maassa ainoastaan kolme kuukautta kerralla, koska heillä ei ole vakituista viisumia maahan vielä. Käytännössä kuvio on seuraava: Bob ja Amy tulevat huhtikuusta kesäkuuhun hoitamaan pitkän kurssin lähijakson ja tulevat uudestaan elo-syyskuulle. Käytännön asioita toimistossa hoitavat samat henkilöt kuin nytkin. Bob hoitaa johtoasioita ulkomailta käsin. Raamattukodin akateemisena johtajana jatkaa Reinier de Blois.

Halvor ja minä olemme vielä taustalla ja työtiimissä. Halvor koordinoi huhtikuun Raamatun maan kurssiosuuden ja minä olen mukana vapaaehtoisiin ja hirsikodin ja Mevasseretin asuntoon liittyvissä asioissa. 

Bob Carter tulee puhujakiertueelle Suomeen 2.–10.9. Rukoillaan hänen puolestaan. 

Ystävät, jatketaan rukousta Raamattukodin työn puolesta. Työ on sama, Herra on sama!
Kiitos ja ylistys hänelle! 

Herran armon varassa, 

Mirja ja Halvor 

Manteli puu kukkii; se muistuttaa, että Jumala toteuttaa sanansa.
Minulle tuli tämä Herran sana: ”Mitä sinä näet, Jeremia?” Minä vastasin: ”Minä näen mantelipuun oksan.” Herra sanoi minulle: ”Sinä olet nähnyt oikein, sillä minä valvon, että minun sanani toteutuu.”Jeremia 1:11-12

*****

Ronit Maoz kiertueella Suomessa 1.-12.2.

Ronit Maozin kiertueen ensimmäiset tilaisuudet olivat Kokkolassa ja Oulussa. Niissä oli runsaasti kuulijoita, jotka olivat innostuneita Ronitin mielenkiintoisesta opetuksesta ”Luonto ja Jeesuksen vertaukset”. 
Tervetuloa läheltä ja kaukaa ja kutsu ystäväsikin!
Kevään kaikki tilaisuudet löytyvät nettisivultamme tästä linkistä

*****

Tue Raamattukodin työtä

Raamattukoti toimii yksityisten lahjoitusten ja vapaaehtoistyön varassa. Ne mahdollistavat Raamattukodin toiminnan ja ovat Jumalan suurta siunausta ja armoa. 

Klikkaa tarkemmat tiedot tästä.

Kiitos lahjastasi Raamattukodin työhön

Raamattukoti toimii yksityisten lahjoitusten ja vapaaehtoistyön varassa. Ne mahdollistavat Raamattukodin toiminnan ja ovat Jumalan suurta siunausta ja armoa.

Tilinumero:
FI26 5790 1220 0850 55
SWIFT: OKOYFIHH

Viitenumerot:
1009 Raamatunkääntäjien koulutus Israelissa
1096 Uusien äidinkielisten Raamattujen käännöstyö ja painattaminen
1025 Missä tarve on suurin
1151 Hepreaa kansoille – raamatunkääntäjien opetus

Poliisihallitus on myöntänyt 3.3.2022 rahankeräysluvan nro RA/2022/326, voimassa 3.3.2022 lähtien.

Lahjoita Raamattukodille

Kerättyjen varojen käyttötarkoitus:

  • Israelissa toimivan Jerusalemin Raamattukodin toiminnan ja sen opiskelijoiden Raamatun heprean ja maan opintojen ja käännöstyön tukemiseen
  • raamatunkäännöstyön konsulttien ja raamatunkääntäjien heprean kielen ja Raamatun maan opintojen tukemiseen Israelissa ja eri maissa tai internetin välityksellä pidettävillä kursseilla
  • äidinkielisten Raamattujen painattamiseen eri puolilla maailmaa
  • raamatunkäännöstyötä auttavan materiaalin valmistamiseen
  • Raamattukodin ja sen toiminnan sekä raamatunkäännöstyön tunnetuksi tekemiseen Suomessa