toimisto@raamattukoti.fi

Jerusalemin Raamattukodin ystävät ry

toimisto@raamattukoti.fi

Raamattukodin syksyn 2020 uutisia

30 loka 2020

Raamattukodin ystäväkirjeen 8/2020 sisältö:

  • Mirja Ronningin tervehdys
  • Marraskuun tilaisuuksia

Rakkaat ystävät

”Turvaa Herraan kaikesta sydämestäsi, älä nojaudu omaan ymmärrykseesi. Tunne hänet kaikilla teilläsi, niin hän sinun polkusi tasoittaa.” Snl. 3:5

Syksyn uutisia

Opetuslapseuskoulun nuoria hirsikodin edessä.

Raamattukoti sai lokakuussa hienon tilaisuuden palvella israelilaisten armeijasta vapautuneiden uskovien nuorten opetuslapseuskoulun paikkana. Pyyntö tuli Jad Hashmonassa asuvalta nuorisopastorilta, joka on vastuussa tästä nuorten aikuisten toiminnasta Israelissa. Hän kääntyi puoleemme, kun koronasulun vuoksi kurssin tavallinen paikka suljettiin.

Annoimme ilomielin sekä hirsikodin että käyttämämme vuokra-asunnon Jadissa heidän käyttöönsä. He lupasivat pitää ne yhtä siistinä kuin saadessaan ne. Ja niin tälle yli 20 hengen nuorten aikuisten ryhmälle etsittiin nukkumapaikat kalliokappelin sohvia myöten. Ryhmällä oli luentoja kalliokappelissa ja ylistystilaisuuksia yläkerran olohuoneessa. Laulu ja soitto kuuluivat ulos asti.

Ylistystä ja Raamatun lukua hirsikodilla.

Saimme Halvorin kanssa kertoa ryhmälle Raamattukodin työstä ja sen ihmeellisistä vaiheista. Heille oli täysin uutta, että hepreankielinen Tanach puuttuu vielä tuhansilta kansoilta! Monet eivät osaa maan virallisia kieliä, ainoastaan omaansa. Nämä nuoret taas puhuvat hyvin äidinkieltään hepreaa ja Tanach on tuttu jo alaluokilta. Nuoret ihmettelivät sitä, että suurimalla osalla maailman noin 7000 kielestä ei tunneta Abrahamia, Moosesta, Daavidia, profeettojen kirjoja tai psalmeja. Ainoa ratkaisu on Raamatun kääntäminen. Näin mekin saimme Raamattumme suomeksi noin 400 vuotta sitten.

Nuoret nauttivat Raamattukodin kauniista ja siunaavasta ilmapiiristä. Kodin puolesta rukoilevat ystävämme ja yli 180 entistä opiskelijaamme. Olemme kiitollisia, että tämä suomalaisten ystävien rakentama ja ylläpitämä koti palvelee myös täkäläisiä tarpeita.

Sananlaskujen kurssi 

Marraskuussa Raamattukoti pitää seminaarin Sananlaskujen kirjasta. Se on jatkoa aiemmille seminaareille psalmeista (2018) ja Miikan kirjasta (2019). 

Tämä seminaari on suunniteltu käännöskonsulteille ja siksi valmistuville. Seminaari pidetään netin kautta zoomilla, luennoitsija on kotonaan Englannissa. Henkilökohtainen Raamatun maan kokemus jää siis kurssista pois. Mutta osallistujat saavat videon välityksellä Ronit Maozilta esimerkkejä Raamatun maan ominaisuuksista, jotka liittyvät Sananlaskujen kirjan ymmärtämiseen. 

Tähän heprean kielen hyvää tuntemista edellyttävään seminaariin ilmoittautui peräti 25 konsulttia eri raamattuseuroista, idästä ja lännestä. Osanottajien suurten aikaerojen vuoksi luennoitsija pitää kaksi luentoa päivässä, toisen Kauko-Idässä oleville ja toisen länsimaissa oleville. Kurssilaiset palvelevat 14 eri maassa. Raamattukodilla on suuri etuoikeus edistää tekstien syvempää ymmärtämistä kymmenien kansallisten käännöksien hyväksi.  

Kevätkurssi 2021 

Myös tulevan kevään kurssi on suunniteltu hyvät heprean perustaidot omaaville Vanhan testamentin käännöskonsulteille, joista on suuri puute. Konsultit palvelevat äidinkielisiä käännösprojekteja. Kymmenet jo valmiit Vanhan testamentin kirjojen käännökset eri kielillä odottavat tarkistajia, jotka antaisivat luvan painaa kirjan ja näin se saataisiin ihmisten käsiin. Ei ole riemullisempaa tapahtumaa kuin se kun koko kansa saa Raamatun omalla kielellään. ”Jumala puhuu minunkin kieltäni”, he toteavat. 

Tuleva kurssi on Raamattukodin 24. viiden kuukauden kurssi ja myös uusi suunta koulutuksessa. 

Saamme tähän uuteen suuntaukseen mahtavaa apua, kun Yhdistyneitten Raamattuseurojen amerikkalaisen Nida-nimisen tutkimusinstituutin johtaja Reinier de Blois tulee mukaan Raamattukodin työhön. Hän tulee johtamaan Raamattukodin opinto-ohjelmaa minun sijastani. Hän on ollut vuosia konsulttina Afrikassa ja hänen heprean tuntemuksensa on ainutlaatuinen.

Olimme tuttuja jo entuudestaan ja niinpä kutsuin hänet pitämään tärkeän tekstikurssin viime maaliskuussa. Reinierin ollessa täällä keskustelimme raamattutyön maailmanlaajuisista tarpeista. 

Suurin tarve on konsulttien koulutus, niinpä suunnittelimme yhdessä tulevan kevään opinto-ohjelman konsulteille. Reinier, nöyrä Herran palvelija, ilmaisi valmiutensa ottaa vastuun Raamattukodin opinto-ohjelmasta jatkossa. Sovimme Israelin Raamattuseuran johtajan Viktor Kalisherin kanssa, että heidän työntekijänsä hoitaisi kurssien käytännöllisen puolen Israelissa. Se vaatii taitoa, sillä koronan vuoksi osa eri puolilta maailmaa ilmoittautuneista 12 konsultista opiskelee zoomin avulla ja osa tulee Israeliin. 

Tämä järjestely on suuri helpotus minulle ja valtava rukousvastaus. Halvor ja minä jatkamme Raamattukodin johdossa, jos Herra suo, ja hoidamme Raamatunkääntäjien kotia hirsikodilla suomalaisten vapaaehtoisten ja muitten avulla. 

Saimme ihmeellisen johdatuksen kautta mahdollisuuden luovuttaa Raamattukodin opinto-ohjelman luotettaviin käsiin. Herra on hyvä ja uskollinen!

Tätä kirjoittaessani Israelin rajat ovat vielä kiinni turisteille ja korona vaikuttaa merkittävästi kaikkeen. Yksi suuri menetys on se, että emme voi tulla marraskuussa suunniteltuihin tilaisuuksiin Suomeen. Koska Raamatun maan kasvien ja maanviljelyn asiantuntija Ronit Maoz ei voi olla henkilökohtaisesti mukana, hänen opetuksensa välitetään suunnitelluissa tilaisuuksissa teille tätä varten valmistetun luonnossa kuvatun videon avulla tulkkauksen kanssa. Ronit toimii Israelin virallisena oppaana sekä Raamattukodin luennotsijana. Hän on innostava ja eloisa puhuja. Hän avaa uusia näkökulmia Raamatun tekstiin.

Samoin teemme Halvorin ja minun osuuksieni kanssa: Halvorin puheet videoidaan ja tulkataan etukäteen. Kuinka paljon mieluimmin olisimmekaan kanssanne! Suosittelen lämpimästi teille näitä tilaisuuksia, joissa joko Ronit tai Halvor opettaa videon välityksellä suomeksi tulkattuna.

Kiitos esirukouksista ja tuestanne!

Herran armon varassa,

Mirja ja Halvor

*****

Raamattukodin tilaisuuksia marraskuussa

*****

Ronit Maozin sekä Mirja ja Halvor Ronningin kiertueilla (alla) on siis heidän puheensä videona, ja suomeksi tulkattuna. KIertueilla paikan päällä ovat Maarit Kattilakoski, Johanna Manner ja John Remes (merkitty listaan).

HUOM! Aiemmin ilmoitettu Kuopion Raamattu-viikonloppu on siirretty myöhempään ajankohtaan. Mutta Maarit Kattilakoski ja Johanna Manner ovat puhujavieraina Kuopiossa seuraavasti.

su 15.11. klo 11.00 Kuopio, Helluntaiseurakunta, Vuorikatu 29

Klikkaamalla tilaisuuksien aikaa ja paikkakuntaa kunkin tilaisuuden mainos avautuu nettiselaimelle.

Kaikki syksyn tilaisuudet löytyvät klikkaamalla tästä.

*****

Ronit Maozin opetus 11.-18.11.

ke 11.11. klo 18.00, englanninkielinen tilaisuus, Vantaa, VICF – Vantaa International Christian Fellowship, c/o Minttukirkko, Minttutie 20, 01350 Vantaa – Mukana Maarit ja Johanna
to 12.11. klo 18.00 Tampere, Aleksanterin kirkko, Pyynikin kirkkopuisto – Mukana Maarit ja Johanna
pe 13.11. klo 18.00 Jyväskylä, Café Agape, Yliopistonkatu 15 – Sapattiateria, hinta 20 €. Ilmoittautumiset 10.11. mennessä: Tarja Kärkkäinen, 040 536 3154‬, tskarkkainen (at) gmail.com. Tilaisuudessa kerätään rahalahja Raamattukodin työn hyväksi. – Mukana Maarit ja Johanna
ma 16.11. klo 18.00 Savonlinna, Helluntaiseurakunta, Tottinkatu 4 – Mukana Johanna
ti 17.11. klo 18.00 Lahti, Ristinkirkko, Kirkkokatu 4 – Mukana John ja Johanna
ke 18.11. klo 18.00 Helsinki, Temppeliaukion kirkko, Lutherinkatu 3 – Mukana John ja Johanna

*****

Halvor Ronningin opetus 11.-22.11.

ke 11.11. klo 18.00 Nokia, Helluntaiseurakunta, Välimäenkatu 8 –  kahvit klo 17.30 – Mukana John
ti 17.11. klo 18.00 Varpaisjärvi, Helluntaiseurakunnan rukoushuone, Lapinlahdentie 24 A – Mukana
ke 18.11. klo 18.00 Kajaani, Helluntaiseurakunta, Savonkatu 17 – Mukana Maarit
to 19.11. klo 18.00 Paltamo, Seurakuntakeskus, Puolangantie 14 – Mukana Maarit
su 22.11. klo 13.00 Espoo, Espoonlahden kirkko, Kipparinkatu 8 – klo 12.15-13.00 keittolounas Raamattukodin hyväksi – Mukana John ja Maarit

*****

Raamattukodin työ esillä Radio Patmoksessa

Kuuntele Raamattukodin ystävät -ohjelma Radio Patmoksessa parittoman viikon perjantaina klo 15.30. Ohjelma uusitaan lauantaina klo 12.00 uutisten jälkeen. 

Ohjelman voi kuunnella Radio Patmoksen radiotaajuuksilta sekä nettisivulta. Kaikki lähetetyt ohjelmat löytyvät Radio Patmoksen arkistosta.

Voit kuunnella ohjelman Radio Patmoksen nettisivulta tästä linkistä.

*****

Tue Raamattukodin työtä

Raamattukoti toimii yksityisten lahjoitusten ja vapaaehtoistyön varassa. Ne mahdollistavat Raamattukodin toiminnan ja ovat Jumalan suurta siunausta ja armoa. 
Klikkaa tarkemmat tiedot tästä.

Kiitos lahjastasi Raamattukodin työhön

Raamattukoti toimii yksityisten lahjoitusten ja vapaaehtoistyön varassa. Ne mahdollistavat Raamattukodin toiminnan ja ovat Jumalan suurta siunausta ja armoa.

Tilinumero:
FI26 5790 1220 0850 55
SWIFT: OKOYFIHH

Viitenumerot:
1009 Raamatunkääntäjien koulutus Israelissa
1096 Uusien äidinkielisten Raamattujen käännöstyö ja painattaminen
1025 Missä tarve on suurin
1151 Hepreaa kansoille – raamatunkääntäjien opetus

Poliisihallitus on myöntänyt 3.3.2022 rahankeräysluvan nro RA/2022/326, voimassa 3.3.2022 lähtien.

Lahjoita Raamattukodille

Kerättyjen varojen käyttötarkoitus:

  • Israelissa toimivan Jerusalemin Raamattukodin toiminnan ja sen opiskelijoiden Raamatun heprean ja maan opintojen ja käännöstyön tukemiseen
  • raamatunkäännöstyön konsulttien ja raamatunkääntäjien heprean kielen ja Raamatun maan opintojen tukemiseen Israelissa ja eri maissa tai internetin välityksellä pidettävillä kursseilla
  • äidinkielisten Raamattujen painattamiseen eri puolilla maailmaa
  • raamatunkäännöstyötä auttavan materiaalin valmistamiseen
  • Raamattukodin ja sen toiminnan sekä raamatunkäännöstyön tunnetuksi tekemiseen Suomessa