toimisto@raamattukoti.fi

Jerusalemin Raamattukodin ystävät ry

toimisto@raamattukoti.fi

Vapaaehtoistyö

Raamattukodilla on vaihtelevasti tarvetta vapaaehtoistyöntekijöille eri kurssien ajaksi ympäri vuoden. Kodilla tarvitaan yleensä pääemäntä, apuemäntä, siistijä ja autonkuljettaja. Vapaaehtoistiimissä vähintään yhden tulee osata riittävästi englantia, jotta voi kommunikoida kurssin vetäjän ja opiskelijoiden kanssa. Heprean tuntemus on aina plussaa.

Vapaaehtoiseksi Raamattukodille
Vapaaehtoisia Raamattukodilla

Tehtävät

Vapaaehtoistyöntekijöiden tehtävät vaihtelevat.

Pääemäntä toimii koko vapaaehtoistiimin vetäjänä. Hän vastaa ruoan suunnittelusta ja valmistuksesta (kolme ateriaa päivittäin) sekä ruokatarvikkeiden hankinnasta lähikaupoista, esim. Jad Hashmonan lähellä sijaitsevasta arabikylästä (Abu Ghosh) ja Mevasseret Zionin ostoskeskuksista.

Apuemännän tehtäviin kuuluvat mm. ruoanvalmistus, kattaminen ja erilaiset työt keittiössä sekä vierailuryhmien tarjoilut pääemännän ohjeistamana.

Siistijä pitää kodin siistinä ja toimintakunnossa, vastaa pyykkihuollosta ja pihan siistimisestä. Käytännössä tämä tarkoittaa päivittäistä kodinhoitoa ja opiskelijoiden ohjausta viikkosiivouksessa. Myös vieraiden vastaanotto ja emäntien avustaminen ruoanlaitossa kuuluvat tehtäviin.

Autonkuljettaja huolehtii opiskelijoiden kuljetuksista opintoretkillä ja vierailuilla ja käy ruokaostoksilla emäntien kanssa. Autonkuljettaja osallistuu myös kodin erilaisiin tehtäviin pääemännän ohjeiden mukaan. Tehtävän hoitaminen vaatii erinomaisia ajotaitoja sekä 12-hengen pikkubussin hyvää hallintaa. Englannin kielen taito on avuksi.

Kaikissa vapaaehtoistehtävissä tarvitaan joustavuutta, sillä tilanteet ja ohjelmat muuttuvat usein lyhyelläkin varoitusajalla. Joskus työ alkaa aamuvarhaisella ja voi toisinaan jatkua yömyöhään. Tavoitteena on, että jokaisella olisi viikossa yksi vapaapäivä. Vapaaehtoiset saavat ruuan ja majoituksen, mahdollisuuksien mukaan omassa huoneessa, sekä taskurahan.

 

Israelin ilmasto

Israelissa on kesä toukokuusta lokakuuhun, jolloin päivät ovat kuumia (20–30 astetta). Kesäaikana ei sada ollenkaan. Auringolta suojaava hattu, mukana kulkeva vesipullo ja suojaavat aurinkolasit kuuluvat ulkona vakiovarusteisiin.

Talvikautena marraskuusta maaliskuuhun sataa usein ja lämpötila vaihtelee nollasta 15 asteeseen. Jerusalemin ympäristössä voi sataa jopa lunta. Talven tuuli ja kosteus tekevät ilman kylmäksi. Hyvä sadevarustus ja lämpimät vaatteet ovat tarpeen.

Israelissa on talviaikana sisätiloissa usein kylmä, mutta Hirsikodilla on lattialämmitys sekä molemmilla kodeilla on ilmalämpöpuhaltimet. Tästä huolimatta sisätiloissa tarvitaan lämpimiä vaatekertoja.

Hyvä tietää

Kuten Suomessa, Israelin sähköverkko on 230 V / 50 Hz. Pistorasiat ovat kuitenkin erilaiset, joten sovitin saattaa olla tarpeen (“litteä” pistotulppa käy). Rahaa voi vaihtaa pankeissa ja useissa erillisissä vaihtopaikoissa. Luottokorteilla voi nostaa käteistä automaateista ja ne kelpaavat useimmissa kaupoissa.

Vapaaehtoisille lähetetään etukäteen tarkka ohjeistus työtehtävistä ja kodin toimintatavoista.

Hakeminen

Jos olet kiinnostunut vapaaehtoistyöstä Kodilla, niin lähetä meille hakemus, josta selviää henkilö- ja yhteystietojesi lisäksi kielitaitosi, siviilisäätysi, koulutuksesi, työkokemuksesi ja mahdollinen aikaisempi kokemuksesi vapaaehtois- tai vastaavasta työstä sekä hengellinen taustasi. Kerro myös miksi sinä olisit sopiva henkilö palvelemaan Raamattukodilla ja olemaan mukana juuri tässä työssä.

Vapaaehtoiset Raamattukodille koordinoi Maarit Kattilakoski. Häneltä saa lisätietoja puhelimitse 044 265 4739 (ma-to klo 9–17) ja sähköpostitse toimisto@raamattukoti.fi, mihin myös vapaamuotoisen hakemuksen voi lähettää.