toimisto@raamattukoti.fi

Jerusalemin Raamattukodin ystävät ry

toimisto@raamattukoti.fi

Ystäväkirje 11.11.2015

11 marras 2015

Rakkaat ystävät!

Rukous tuo voiton – jännittävien hetkien kautta!

Eilen, sunnuntaina 8.11. Halvor ja Vesa Julin (Kodilla työharjoittelussa oleva teologian opiskelija Joensuusta, yhdessä puolisonsa Susanna Julinin kanssa) menivät aamuvarhain kentälle odottamaan Addis Abeban lentoa, jolla kaikki Nigeriasta edellisenä päivänä lähteneet kahdeksan konsulttia olivat tulossa Israeliin. He pääsivätkin Hirsikodille Jad Hashmonaan sopivasti suomalaiselle kaurapuurolle ja kahville, joihin turistit olivat tuoneet tarvikkeet (kiitos vaan!).

hirsikodilla.jpgTämä kuva on lopputulos monista jännittävistä vaiheista, joissa oli ollut  ”ylipääsemättömiä”  ongelmia ratkaistaviksi. Niiden aikaan käännyimme Herran puoleen ja pyysimme apua myös teiltä. Te olitte mukana koko ajan sen jälkeen, kun 25.10. käännyimme puoleenne ja kerroimme, että viisumien saanti näille kansallisille konsulteille oli vaarassa, koska saatoimme viedä anomuksemme sisäministeriöön vasta Lehtimajanjuhlan lomien jälkeen. Tuo ajankohta oli liian myöhään, jotta olisimme voineet saada vastaukset ajoissa, ennen heidän 8.11. suunniteltua lentoaan Israeliin.
Kuinka ollakaan: viisumit saatiin seitsemälle konsultille kaikkein lyhimmässä ajassa kuin koskaan näiden 20 vuoden aikana!
Mutta erään konsultin vaimolle, joka itsekin on konsultti, ei annettukaan viisumia, koska (muka) pelättiin, että pariskunta jäisi maahan. Raamattukoti on jo 15 vuoden ajan rekisteröinyt jopa opiskelijoiden lentolippujen numerot heidän lähtiessään maasta.

Mikään ei kuitenkaan auttanut, ja ministeriö ilmoitti antavansa viisumin ainoastaan, jos Raamattukoti antaisi sisäministeriölle korkean takuurahan siksi ajaksi, kun tämä rouvakonsultti on maassa.

Ei ollut aikaa hoitaa asiaa toisin, niinpä Halvor lähti torstaina 4.11. pankkiin hoitamaan asiaa. Siellä sanottiin aluksi: ”Ei tätä asiaa voi hoitaa tänään, tule maanantaina.” Halvor alkoi selittää, että paperi pitää saada heti, koska ministeriö menee kiinni koko viikonlopuksi parin tunnin kuluttua ja lento oli varattu lauantaiksi! Niinpä he kuitenkin suostuivat ja Halvor lähti pankista nopeasti sisäministeriöön, jossa tuttu virkailija sai kuin saikin lähetettyä ajoissa viestin rouvan viisumista Israelin suurlähetystöön Abujassa, Nigeriassa.

Mutta ongelmat eivät loppuneet siihen: Perjantaiaamuna tuli yhtäkkiä soitto Israelin suurlähetystöstä Nigeriasta, jossa kaikki kahdeksan nyt olivat saamassa viisumit passeihinsa.

Lähetystön israelilainen virkailija vaati jokaiselta erillistä todistusta heidän työpaikoistaan Nigeriassa, ennen kuin he antaisivat viisumit. Nuo paperit oli jo toimitettu täällä Israelissa sisäministeriölle monien muiden papereiden kanssa  viisumia anottaessa. Kiireesti etsittiin nämä paperit meidän koneelta, jossa on tulevien opiskelijoiden paperit, ja sitten skannattiin ne ja lähetettiin suurlähetystöön Abujaan. Jännitys ja hässäkkä toimistossa oli kova. Siellä hääräsivät kiireellä Halvor, Brian ja Inkeri ajan tikittäessä kohti lähetystön sulkemisaikaa Abujassa.
Lopulta Halvor soitti suoraan Israelin konsulille lähetystöön nopeuttaakseen viisumien antamista. Konsuli vastasi ja sanoi, että hän on juuri kirjoittamassa kahdeksatta viisumia passiin! Halvor huusi ”Hallelujaa” Raamattukodin toimistossa ja kohta hän lähetti minulle tekstiviestin ”viisumit saatu 2:38 iltapäivällä, 20 minuuttia ennen sulkemisaikaa”. Kohta sen jälkeen eräs konsulteista soitti Raamattukodin toimistoon kertoen, että nyt heillä on viisumit käsissään! Kymmenen minuuttia ennen sulkemisaikaa…

Kiitos siis, ystävät, kun piditte yllä rukoustaistelua. Se oli todella tarpeellista!

photo 2.jpg

photo 3.jpg

Sunnuntai-iltana konsulttien käytyä yliopistolla tapaamassa sen edustajaa, pidimme lyhyen esittelykierroksen, jossa saimme paremman käsityksen keitä me näinä viikkoina saamme palvella. Pitää sanoa, että kyllä tämä työ on etuoikeutettua. Osoittautui, että monet näistä konsulteista ovat olleet jo vuosia, jopa vuosikymmeniä töissä monien kansallisten kielten raamatunkäännöstyössä eri puolilla laajaa Nigeriaa. Yksi osanottaja on lääkäri koulutukseltaan ja kaksi on pastoreita; kaikki ovat kuitenkin käännös- ja konsulttityössä. Ystävämme Tri Katy Barnwell, Wycliffe-järjestön johtajia, oli valinnut heidät tälle Raamatun maan kurssille. Tavoitteena on antaa tärkeää lisäkoulutusta nigerialaisille kansallisille konsulteille, joille työn johto luovutetaan muutaman vuoden päästä.

Ensimmäisen päivän päätteeksi vanhempi konsultti piti pienen puheenvuoron ja kiitti rukouksista ja ”Raamattukodin sitoutuvasta työstä sekä lämmöstä ja huolenpidosta, jota he olivat jo kokeneet päivän aikana”. Hän lisäsi: ”Tämän matkan vaikutus tulee siunaamaan ja vaikuttamaan monissa kansoissa maassamme kauan sen jälkeen, kun palaamme täältä.”

Päätimme illan rukoukseen pyytäen, että tämä Raamatun maan kurssi olisi heille siunattu ja avartava kokemus, ja rukoilimme myös turvallisia tutustumismatkoja täällä Israelissa.

Maanantaina 8.11. oli jo ensimmäinen opintomatka Jerusalemin ns. Daavidin kaupunkiin ja Hiskian tunneliin. Keskiviikkona on pitempi matka Galileaan.
Tämä intensiivinen Raamatun tekstin kontekstiin ja merkitykseen syventyvä kurssi kestää kaksi viikkoa. Tällainen kurssi olisi varmaan hyvin antoisa myös asiaan sitoutuneille opiskelijoille ja pastoreille.

Siunattua syksyä teille jokaiselle! Sydämen lämpöä ja valoa sinne pimenevään Pohjolaan. ”Minä olen maailman valo. Se, joka seuraa minua, ei kulje pimeässä, vaan hänellä on elämän valo.” sanoo Herramme Jeesus (Joh. 8:12). Kulkekaamme Hänen valossaan ja johdossaan!

Monesti täällä nousee myös rukous Suomen puolesta. Muistakaamme siis toinen toisiamme esirukouksin!

Herran armon varassa,
Raamattukodin puolesta,

Mirja ja Halvor Ronning  

PS. Palasimme Halvorin kanssa 3.11. USA:sta, jossa otimme osaa mm. suureen kansainväliseen Raamatunkäännöskonferenssiin Dallasissa. Osanottajia oli 450, ja hämmästykseksemme ja iloksemme tapasimme siellä 33 nyt johtoasemassa olevaa entistä oppilastamme, jotka olivat opiskelleet ja asuneet Raamattukodilla!

Oli valtava kokemus kokea konferenssissa olevamme osa maailmanlaajuista liikettä, joka vie sanomaa ”kaikille kansoille”. Tästä matkasta kerromme sanoin ja kuvin tulevassa joulukirjeessämme.

(kuvat: Vesa Julin) 

Kiitos lahjastasi Raamattukodin työhön

Raamattukoti toimii yksityisten lahjoitusten ja vapaaehtoistyön varassa. Ne mahdollistavat Raamattukodin toiminnan ja ovat Jumalan suurta siunausta ja armoa.

Tilinumero:
FI26 5790 1220 0850 55
SWIFT: OKOYFIHH

Viitenumerot:
1009 Raamatunkääntäjien koulutus Israelissa
1096 Uusien äidinkielisten Raamattujen käännöstyö ja painattaminen
1025 Missä tarve on suurin
1151 Hepreaa kansoille – raamatunkääntäjien opetus

Poliisihallitus on myöntänyt 3.3.2022 rahankeräysluvan nro RA/2022/326, voimassa 3.3.2022 lähtien.

Lahjoita Raamattukodille

Kerättyjen varojen käyttötarkoitus:

  • Israelissa toimivan Jerusalemin Raamattukodin toiminnan ja sen opiskelijoiden Raamatun heprean ja maan opintojen ja käännöstyön tukemiseen
  • raamatunkäännöstyön konsulttien ja raamatunkääntäjien heprean kielen ja Raamatun maan opintojen tukemiseen Israelissa ja eri maissa tai internetin välityksellä pidettävillä kursseilla
  • äidinkielisten Raamattujen painattamiseen eri puolilla maailmaa
  • raamatunkäännöstyötä auttavan materiaalin valmistamiseen
  • Raamattukodin ja sen toiminnan sekä raamatunkäännöstyön tunnetuksi tekemiseen Suomessa