toimisto@raamattukoti.fi

Jerusalemin Raamattukodin ystävät ry

toimisto@raamattukoti.fi

Ystäväkirje 7.11.2014

7 marras 2014

Rakkaat ystävät!

”Jokainen hyvä anti ja jokainen täydellinen lahja tulee ylhäältä, valkeuksin Isältä, jonka tykönä ei ole muutosta, ei vaihteen varjoa. Tahtonsa mukaan hän synnytti meidät totuuden sanalla, ollaksemme hänen luotujensa esikoiset.” (Jaak.1:17-18)

sunset3.jpg

On kulunut yli kolme kuukautta siitä, kun viimeksi olimme yhteyksissä teihin. Tästä kirjeestä tuli pitkä, mutta haluamme jakaa kanssanne niin monta asiaa. Toivottavasti jaksatte lukea loppuun asti!

Viimeisin kirjeemme oli 23.7.2014, jolloin kirjoitimme Gazan-sodasta. Nyt Israelissa on suhteellisen rauhallista, mikä on suuri kiitosaihe.  Aurinko on juuri laskemassa kauniin punaisena Juudean vuorten taakse ja istumme Inkeri Tahvanaisen kanssa täällä Mevasseretin toimistossa tekemässä tätä kirjettä yhdessä.

Inkerin tulo on suuri kiitosaihe. Puolentoista vuoden ajan olemme kertoneet kirjeissämme, ettei Inkeri ole vielä saanut pitkäaikaista viisumia. Viisumianomus pistettiin sisään marraskuun alussa 2013 ja vastaus saatiin vasta tämän vuoden elokuun 19. päivä. – Olihan siinä Inkerillä odottamista, kun emme saaneet minkäänlaista vastausta yhdeksään kuukauteen! Ihmettelimme sitä, että Inkeri ei luopunut tuona aikana kutsumuksestaan palvella Raamattukotia Israelissa. Monissa Raamattukodin viisumitaisteluissa olemme huomanneet, että mitä tiukempi on taistelu, sitä suurempi on tuleva siunaus. Inkerin tulo tähän työhön on merkittävä, sillä se huojentaa erityisesti minun työtäni, mutta se on tärkeää myös monessa muussa Raamattukodin arjen pyörittämiseen liittyvässä asiassa.  – On tietysti mahtavaa, että Lauri Puputti ja Inkeri, jotka tapasivat täällä 2012, ovat nyt aviopari, ja että heillä molemmilla on kutsumus palvella Raamattukodilla mahdollisuuksiensa mukaan. Lauri voi tulla autonkuljettajaksi lomiensa aikana työstään Suomessa ja Inkeri on nyt jäämässä Israeliin.

me7.jpg

Tässä terveiset Inkeriltä:

“Siihen aikaan Jeesus johtui puhumaan sanoen: Minä ylistän sinua, Isä, taivaan ja maan Herra, että olet salannut nämä viisailta ja ymmärtäväisiltä ja ilmoittanut ne lapsenmielisille. Niin, Isä, sillä näin on sinulle hyväksi näkynyt.” (Matt.11:25-26)Tämä Jeesuksen sana on ollut mielessäni, kun olen viime päivinä ajatellut Raamattukodin työnäkyä. Kun vuonna 2006 vierailin tässä talossa ensimmäisen kerran, minua kosketti se vilpittömyys, avoimuus ja lämmin herkkyys, joka Raamattukodilla vallitsee. Luottamus Isään, joka auttaa mahdottomiltakin tuntuvissa tehtävissä ja asioissa, näkyy ja tuntuu tämän Kodin vaiheissa. Lapsenomainen luottamus on kuin kallisarvoinen helmi, jonka avulla syntyy suuria asioita!

Iloitsen siitä, että jokainen Raamattukodilla opiskeleva, täällä palveleva tai siellä Suomessa Kodin ystäväpiiriin kuuluva saa panna omat lahjansa käyttöön omalla ainutlaatuisella tavallaan. Olemme kaikki saman Herran ja toinen toisemme palvelijoita. Toivon, että voin omalta osaltani olla täyttämässä Herralta saatua tehtävää tässä suuressa, maailmanlaajuisessa Raamattukodin työssä ja perhekunnassa! On oikeasti suurta armoa, että saan olla mukana kaikessa tässä… – Kiitos esirukouksistanne ja tuestanne, nähdään täällä tai siellä!


Suomen kiertue 13.-29.9.2014

Syyskuussa olimme Halvorin kanssa Suomen kiertueella 14:llä paikkakunnalla. Kiertueen aiheena oli se  tosiasia, että Raamattukoti on toiminut jo 20 vuoden ajan. Oli ilo kertoa kuvin ja sanoin Raamattukodin juurista ja historiasta ja erityisesti siitä, miten valtava vaikutus juuri äidinkielisellä raamatunkäännöksellä on kansojen elämässä. Eräänkin heimon keskuudessa äidinkielinen Uusi testamentti sai aikaan sen, että 20-vuoden aikana työn alkamisesta 65 % entisestä ns. pakanakansasta on nyt kristittyjä.

Kiertueella saimme myös esittää vasta painosta tullutta Jesajan kirjan uutta suomenkielistä käännöstä nimeltä “Profeetta Jesaja puhuu”. Käännös on Jerusalemin Raamantunkääntäjien monivuotisen tiimityön tulos. (ks. Päivä.fi)  Olimme iloisesti yllättyneitä tutkija-assistenttini Virpi Leinon kanssa siitä kiinnostuksesta, joka ihmisillä oli tätä tutkimuksenomaista kirjaa kohtaan. Niinpä kirjoja meni mukavasti kaupaksi.  Saimme myös kiitoksia asiantuntijoilta hyvästä suomen kielestä, vaikka käännös oli käännetty hepreasta melko sanatarkasti suomen kielelle.

Pitää sanoa, että Raamattukodilla ja meillä on ihana ystäväjoukko Suomessa. Kiertueen aikana saimme majoittua ystävien koteihin ja nauttia heidän runsaasta huolenpidostaan. Erityinen ilo ja kiitosaihe oli, että Lauri Puputti otti loma-aikaansa viikon verran ollakseen meidän autonkuljettajamme ja vieläpä  antoi oman autonsa meille käyttöön koko kierroksen ajaksi! Kaikki tämä on harvinaista armoa.

Kiitos teille kaikille, rakkaat ystävät, kaikesta huolenpidostanne ja tuestanne Raamattukodin hyväksi!

Opiskelijoita Itä-Aasiasta

asiangroup3.jpg


Palattuamme Suomesta saimme heti seuraavana päivänä vastaanottaa hyvin erikoisen ryhmän Itä-Aasian kielten edustajia. Nämä yhdeksän opiskelijaa edustivat vähemmistökieliä  – vähemmistökieli voi tarkoittaa jopa 25:tä miljoonaa henkeä! Oli liikuttavaa tajuta, että pieni Raamattukoti voi rikastuttaa näin kaukana olevia kansanryhmiä. Kolmeviikkoista kurssia veti alueen pääkieltä osaava entinen oppilaamme, Raamatun alkukielten tohtori Kim. Oli hämmentävää, kun pystyimme  olemaan vain ”kuunteluoppilaita”, kun hän keskusteli ryhmän kanssa.

Raamattukodin suunnitteleman kurssin tarkoitus oli perehdyttää osanottajat moniin Raamatun teksteissä oleviin asioihin, jotka jäävät hämäriksi, jos niitä ei itse koe ja näe Raamatun maassa. Kurssin opiskelijajoukko oli innostunut kaikesta kuulemastaan ja näkemästään. Ryhmän vetäjä sanoi, että he ovat ”täyttyneet tiedosta” ja saaneet  intoa työhönsä.  He olivat otettuja Raamattukodin osoittamasta rakkaudesta heitä kohtaan. Opiskelijoita oli tällä kertaa palvelemassa Lauri ja Inkeri, Sirkka Saari, Ruut Hiekkanen ja Maru (Marja Leena) Timonen. Ruut toimi ryhmälle lämpimänä Kodin emäntänä, Maru otti vastuun Raamattukodin siisteydestä ja kodinomaisuudesta.

Lauri – kiinalaiset kutsuivat häntä nimellä Lao Li! –  toimi kuljettajana koko vaativan kurssin ajan. Hän joutui tällä kertaa ottamaan enemmän vastuuta matkareiteistä, kohteista ja muista käytännön asioista. Lauri kertoi: ”Opiskelijajoukko oli aivan fantastista. Erittäin innostunutta, aktiivista ja selvästi asialleen ja työlleen sitoutunutta. – – – Joka päivä rukoiltiin yhdessä. Aina ennen matkalle lähtöä ja muulloinkin, kun vain koettiin tarvetta. Lisäksi he kaikki olivat todella huumorintajuisia ja myös aivan erityisen hyviä laulajia, joten upeat laulut raikuivat autossa, matkakohteissa, ruokapöydässä ym. koko kolmen viikon ajan!”

Sirkka-kokkimme kuvasi omaa tehtäväänsä ja olemistaan Raamattukodilla: ”Onhan se ollut aikamoinen kokemus tehdä Hirsikodilla ruokaa ja palvella Jumalan valitsemaa kansaa, joka tulee maailman ääristä Israelin maahan hakemaan oppia Raamatun ymmärtämiseen. — Samoin kokemus Lehtimajanjuhlista. Eriväriset liput liehuivat korkealla ilmassa kohti taivasta, kansat ylistivät Jumalan kunniaa ja Pyhän Hengen läsnäolo oli ihan käsin kosketeltavissa. Ihmiset ympäri maailmaa olivat pelkkää hymyä, niin kuin yhtä perhettä.”

Opiskelijaryhmän lähdettyä meille kaikille jäi sydämeen vahva tietoisuus siitä, että opiskelijoiden puolesta tulee todella rukoilla heidän vaikeassa ja vaativassa tehtävässään ja elämäntilanteessaan.

 

Puutarhajuhlat

Muutama päivä opiskelijoiden lähdön jälkeen pidettiin Mevasseretin kodin vihreällä nurmikolla Inkerin ja Laurin kunniaksi puutarhajuhlat (nurmikon väri sama kuin Inkerin juhlapuku!), olivathan he nyt olleet ensimmäistä kertaa avioparina täällä Raamattukodilla. Pariskunnan saavuttua paikalle reipas opiskelijoita palvellut joukko heläytti laulun “Laulua kuuluu Juudan kaupungista…ilolaulu ja riemulaulu, laulu yljän ja morsiamen…”  Juhlan lopuksi miniämme Ajelet lauloi yhdessä Halvorin kanssa juhlaparille Herran siunauksen hepreaksi.


ryhmäa-001.jpg


Syksyn tapahtumia

Syksyn juhlien aikana Hirsikodilla kävi monia ryhmiä, joille kerroimme Raamattukodin työnäystä. Jotkut heistä saivat nähdä ja kokea opiskelijoidemme laulua ja todistusta. Kahvituksissa Kodilla palvelivat aikaisemmin mainittujen vapaaehtoisten lisäksi Veijo ja Maija Pursiainen, josta suuri kiitos heille. Veijo ja Maija ovat palvelleet täällä monta kertaa Hirsikodin alusta asti aina oikeaan aikaan, niin kuin nytkin.

Erityiset tervetulotoivotukset syksyn aikana saamillemme uusille ystäville!

Jälleen kerran Kansainvälisen Kristillisen Suurlähetystön (ICEJ) järjestämille Lehtimajanjuhlille kokoontui eri puolilta maailmaa noin 4000 Israelin ystävää nykytilanteesta huolimatta. Olin läsnä iltana, jolloin oli puhumassa Israelin presidentti ja muita johtohenkilöitä sekä maailmanlaajuisen juutalaisjärjestöjen yhdistyksen puheenjohtaja Ron Lauder. Hänen sanomansa oli se, että juutalaisilla ja kristityillä on sama Jumala, sama Raamattu ja samat arvot. Nyt kun maailmassa vainotaan myös kristittyjä, meidän tulisi suojella toinen toisiamme. Hän jätti myös meille kuulijoille kysymyksen, miksi me kristityt emme prostestoi, kun kristittyjä tapetaan ja vainotaan maailmassa. Hän päätti puheensa raamatunkohtaan: ”Sillä Jumala ei ole antanut meille pelkuruuden henkeä, vaan voiman ja rakkauden ja raittiuden hengen.” (2.Tim.1:7)

Nyt marraskuussa Raamattukodille saapuu ystävistä koostuva remonttiporukka. He haluavat tehdä vanhassa talossamme putki- ja viemäriremontin sekä sähkötyöt. Tällaista korjaushommaa ei talossa ole meidän siinä asuessamme (vuodesta 1969) tehty. Kalevi Marin, Mualimankaekkeus ry:n johtomiehiä, ilmoitti kesällä minulle haluavansa tehdä tällaisen hämmastyttävän projektin Halvorin ja minun tulevan 50-vuotishääpäivän johdosta.

Olemme hämmentyneitä ja hämmästyneitä vastaanottaessamme näin suuren lahjan, toisaalta ymmärrämme, että kaikki hyvät lahjat tulevat ylhäältä. Kiitos Herralle ja kiitos ystäville!

Vuoden 2015 tapahtumia

Ensi vuoden raamatunkääntäjien kurssi alkaa tammikuun lopussa ja sille on nyt hyväksytty kahdeksan opiskelijaa, jotka ovat läpäisseet vaativan Raamatun heprean testin. Opiskelut alkavat Heprealaisessa Yliopistossa 21.1.2015.  Viisumitoimistoon menemme heidän papereidensa kanssa 18. marraskuuta. Muistakaamme tuota päivää rukouksin!

Raamatunkäännöskonsulttien kurssi pidetään 7.-21.1.2015. Kari Kortteenniemi on lupautunut kurssin autonkuljettajaksi ja amerikkalainen Nancy tulee kokiksi keittiöön siksi ajaksi. Tämän kurssin ja kevään ajaksi tarvitaan kuitenkin lisävoimia erityisesti keittiöön ja kodinhoitoon.

Etukäteisuutinen on se, että maaliskuun 29.-31.3.2015 pidämme Raamattukodin 20-vuotisen taipaleen johdosta seminaarin (englannin kielellä) Heprealaisella Yliopistolla Jerusalemissa. Seminaarissa on tarkoitus kertoa Raamattukodin historiasta, saavutuksista ja työnäyn merkityksestä raamatunkäännöstyössä. Tästä myöhemmin lisää kirjeissä ja nettisivulla.

Olemme myös alkaneet ajatella mahdollisuutta koota Raamattukodin 20-vuotismuistelojen puitteissa  Kodin vapaaehtoisia kiitosjuhlaan Suomessa elokuussa 2015.

Siunattua syksyä!

Herran armon varassa!
 
Mirja Ronning

Kiitos lahjastasi Raamattukodin työhön

Raamattukoti toimii yksityisten lahjoitusten ja vapaaehtoistyön varassa. Ne mahdollistavat Raamattukodin toiminnan ja ovat Jumalan suurta siunausta ja armoa.

Tilinumero:
FI26 5790 1220 0850 55
SWIFT: OKOYFIHH

Viitenumerot:
1009 Raamatunkääntäjien koulutus Israelissa
1096 Uusien äidinkielisten Raamattujen käännöstyö ja painattaminen
1025 Missä tarve on suurin
1151 Hepreaa kansoille – raamatunkääntäjien opetus

Poliisihallitus on myöntänyt 3.3.2022 rahankeräysluvan nro RA/2022/326, voimassa 3.3.2022 lähtien.

Lahjoita Raamattukodille

Kerättyjen varojen käyttötarkoitus:

  • Israelissa toimivan Jerusalemin Raamattukodin toiminnan ja sen opiskelijoiden Raamatun heprean ja maan opintojen ja käännöstyön tukemiseen
  • raamatunkäännöstyön konsulttien ja raamatunkääntäjien heprean kielen ja Raamatun maan opintojen tukemiseen Israelissa ja eri maissa tai internetin välityksellä pidettävillä kursseilla
  • äidinkielisten Raamattujen painattamiseen eri puolilla maailmaa
  • raamatunkäännöstyötä auttavan materiaalin valmistamiseen
  • Raamattukodin ja sen toiminnan sekä raamatunkäännöstyön tunnetuksi tekemiseen Suomessa